Передплата 2024 «Добре здоров’я»

МОЗ закупить іноземні вакцини від COVID-19

  • 04.09.2020, 13:50
  • 619

В міністерстві тривають переговори для закупівлі вакцин після їх реєстрації

Міністерство охорони здоров'я проводить переговори з іноземними компаніями щодо закупівлі вакцин від COVID-19 одразу після їх реєстрації, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час години за питань до уряду у Верховній Раді в п'ятницю, пише пресслужба міністерства.

«Ми проводимо переговори з компанією AstraZeneca щодо кількості вакцин, які, коли вони будуть готові, поставити нам. Уже ухвалено рішення, що в разі підтвердження ми готові внести передоплату. Окрім цього, проводимо переговори з китайським виробником … Також Україну прийняли в ініціативу COVAX із розподілу вакцин — 20% від кількості населення, близько 8 млн доз для нашої країни. Триває процес підписання відповідних домовленостей, меморандумів, щоб після реєстрації вакцин ми могли їх отримати. Також комунікуємо з іншими компаніями», — сказав він.

Окрім цього, міністр повідомив, що МОЗ нарощує потужності для боротьби з пандемією.

«Лабораторні центри забезпечені тестами приблизно на 1,5 місяця. Тести закуповують переважно у двох українських виробників, вони також закуповуються коштами Світового банку. За п'ять місяців ми відновили роботу лабораторних центрів (з чотирьох до 69) і збільшили кількість ПЛР-тестів на добу з 200 до майже 25 тис. Загальна кількість зроблених тестів уже сягнула майже 1,7 млн», — повідомив Степанов.

Він також зазначив, що змінилася ситуація із захворюваністю медиків COVID-19: на сьогодні кількість хворих лікарів зменшилася майже вчетверо.

«Коли я очолив міністерство, в країні були величезні проблеми із забезпеченням засобами індивідуального захисту медиків. Цей дефіцит ліквідовано. На початок осені у лікарнях є понад 1,4 млн костюмів і халатів (у середньому тримісячне забезпечення), майже 5 млн масок і 1,3 млн респіраторів, а також 5,4 млн рукавичок», — додав Степанов.

Схожі новини