Передплата 2024 «Добрий господар»

«Перший львівський хмарочос» продадуть з молотка?

У Ратуші просять, щоб у договорі купівлі-продажу був пункт про збереження автентичного вигляду історичної будівлі

ДП «Західукргеологія» виставило на продаж через систему електронних закупівель ProZorro так званий Будинок книги, що на площі Адама Міцкевича, 8 (історично це Будинок Шпрехера — львівського купця єврейського походження, на гроші якого 1921 року було завершено будівництво). Господар цієї будівлі — НАК «Надра України». Понад 8 тисяч кв. метрів будівлі планують продати за 1959 доларів за «квадрат». Ріелтор Віктор Гринович розповів «ВЗ», що це адекватна ціна за таку нерухомість.

Це не перша спроба НАК «Надра України» продати з електронного молотка цю бу­дівлю. Перше оголошення було наприкінці червня цього року. Покупця не знайшли, тож вирі­шили ще раз виставити лот на продаж. У львівській мерії лише розводять руками. Мовляв, бу­динок не перебуває у комуналь­ній власності міста, тому нічо­го зробити не можуть… Єдине, на що спромоглися міські чи­новники, — просити НАК «Надра України» зберегти автентичний вигляд будівлі, не перепрофі­льовувати її, а також зберегти автентичну аптеку на першому поверсі (про це просять у офі­ційному листі).

«Кілька років спілкуємося з НАК „Надра України“, у влас­ності яких перебуває „Будинок книги“. Наполягали, зокрема, щоб там збереглася історична аптека з інтер’єром і вітражем, — сказав для „ВЗ“ заступ­ник міського голови Льво­ва з питань розвитку Андрій Москаленко. — Коли тепер побачили інформацію, що бу­дівлю буде продано, звернули­ся офіційно до „Надр України“ — щоб у договорі купівлі-про­дажу був пункт про збережен­ня усіх інтер’єрів та історичної аптеки. Також будемо пильну­вати, аби після продажу був укладений охоронний договір, де будуть прописані кроки для збереження цієї пам’ятки архі­тектури».

Схожі новини