Передплата 2024 ВЗ

Підземний страйк львівських шахтарів хочуть придушити

  • 02.09.2020, 19:15
  • 887

На львівській шахті "Надія", де триває підземний страйк гірників, відключать світло

У Львівській області 26 гірників шахти «Надія» п'яту добу не виходять на поверхню. Вони вимагають виплати своєї зарплати, яку їм не платять вже п'ять місяців. Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець у Facebook.

«П'яту добу триває підземний протест на шахті „Надія“. Станом на 9:00 у вибої залишається 26 гірників. Двох вчора ввечері підняли на поверхню через погіршення стану здоров'я. Що більше — Львівобленерго попередило підприємство про відключення шахти від енергопостачання за борги», — написав Волинець.

Він додав, що гірники налаштовані рішуче та анонсували підземне голодування у випадку, якщо влада не знайде механізм вирішення кризової ситуації.

Крім того, родини шахтарів, як і вчора, планують перекривати дорогу біля селища Сопошин на міжнародній трасі Львів — Рава-Руська.

Читайте також: Шахтарські протести: 70 гірників перекрили дорогу, 28 залишаються під землею

Своєю чергою, представники профільного департаменту Міністерства енергетики провели детальний фінансовий аудит ПрАТ «Шахта «Надія». Перевірка виявила численні порушення у роботі попереднього керівництва підприємства, зокрема, продаж вугілля за заниженими цінами.

За результатами аудиту буде підготовлено звернення до правоохоронних органів для притягнення до відповідальності осіб, причетних до ситуації, що призвела до накопичення заборгованості із заробітної плати перед працівниками підприємства.

У міністерстві наголошують, що держава не має боргу перед гірниками шахти «Надія».

Водночас Міненерго занепокоєне ситуацією, тому звернулося до ДП «Калуська ТЕЦ-НОВА» з проханням надати платіж шахті «Надія» за вугільну продукцію на суму близько 3,7 млн грн для виплати заробітної плати.

Міненерго закликає гірників розблокувати роботу шахти, а керівництво — розпочати пошук конструктивних методів вирішення кризової ситуації.

Схожі новини