Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні бракує епідеміологів - Віктор Ляшко

  • 01.09.2020, 18:55
  • 715

Деякі вогнища можуть розслідувати сімейні лікарі

В Україні критично бракує епідеміологів для проведення розслідувань усіх випадків спалаху інфекційних хвороб. Про це розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв'ю ТСН.ua

Проте деякі вогнища можуть розслідувати сімейні лікарі.

«Коли ми говоримо про сімейні вогнища, коли одна людина захворіла, то це повністю прерогатива сімейного лікаря, заповнювати форму 058 „екстрене повідомлення“ з указанням контактних людей», — розповів Ляшко.

Далі, як додав Віктор Ляшко, сімейний лікар передає дані екстреного повідомлення до епідеміологів, які формують базу контактних і потім відслідковують кількість захворівших серед них. А цих фахівців не вистачає.

«Якщо ми говоримо про загальний не епідемічний період, то грип і гострі респіраторні вірусні інфекції — це ті інфекції, які не відкривають вогнище і не проводиться обстеження контактних, зазвичай. Коли ми говоримо про інші інфекції, щодо яких проводиться епідрозслідування, то в рік таких випадків трапляється 200−280 тисяч. І ми тоді говоримо, яка кількість епідеміологів потрібна, щоб відкрити і закрити кожне вогнище, при тому, що ще є домашні вогнища, наприклад, пов’язані з сальмонельозом», — розповів Ляшко.