Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

1 вересня – початок ІІ Світової війни для українців: як виглядав тогочасний Львів

  • 01.09.2020, 19:10
  • 994

У Львові розбомбили вокзал та церкву

1 вересня 1939 року Німецька авіація бомбардувала Львів. Частково зруйнували головний вокзал, товарну станцію, станції Клепарів і Підзамче, про це пише Gazeta.ua

Бомби знищили горілчану фабрику Бачевського і греко-католицьку церкву Св. Духа. Від храму на вул. Коперніка лишилася лише дзвіниця. Отримали пошкодження багато будівель на теперішніх вул. Городоцькій та Шевченка.

«1 вересня 1939 року, десь близько 11-ї, я сиділа в хірургічному кріслі, у відомого в Польщі ларинголога на вул. Льва Сапєги (сучасна Бандери). Лікар, власне, тримав пінцетом щойно вирваний з мого горла, як колись говорилося, третій мигдалок, аденоїд. Мама йшла в напрямку дверей купити бажане після такої операції морозиво, коли будинком трусонув страшенний гуркіт. Лікар підскочив до вікна і якось дивно тихо сказав: „Війна“. На Львів падали перші бомби», — згадувала цей день археологиня Лариса Крушельницька.

У перший день Другої світової війни від нальотів німецької авіації у Львові загинуло 83 і було поранено близько 100 осіб.

Через тиждень після початку бойових дій польська влада почала організацію оборони.

Схожі новини