Передплата 2024 «Добрий господар»

Перше вересня: свята, прикмети і заборони

  • 01.09.2020, 08:35
  • 1 520

1 вересня в Україні і світі відзначають День знань – свято на честь початку нового навчального року. За народним календарем відзначається Текля Бурячниця

OBOZREVATEL пропонує дізнатися, які народні прикмети актуальні в цей день і що не можна робити.

1 вересня, або День знань

Це свято з'явилося ще за радянських часів. Офіційно як «День знань» воно було засноване Указом Президії Верховної Ради СРСР № 373−11 від 15 червня 1984 року «Про оголошення 1 вересня всенародним святом — Днем знань». На сьогоднішній день 1 вересня — початок навчального року. У середніх спеціальних і вищих навчальних закладах також проходять урочисті заходи.

Текля Бурячниця

У цей день відзначається пам'ять трьох мучеників Газьких — Тимофія, Агапія і Теклі, які постраждали за віру в 304−306 роках. Тимофій з юності вивчав Святе Письмо і володів даром красномовства, завдяки чому став проповідником. Під час гонінь на християн його привели на суд і звинуватили в злочинах проти язичницьких божеств. Мученик не зрікся своєї віри, незважаючи на тортури. Його засудили до спалення. Агапія і Теклю віддали звірам.

«На Теклі іменинник — буряк», — говорили в народі і починали прибирання цього овочу. Вважалося, що в цей день коренеплід має цілющі властивості. Товчене листя буряка прикладали до запалених очей, а сире коріння тримали в роті від зубного болю.

Прикмети 1 вересня:

  • Південний вітер — до хорошого урожаю вівса.
  • Місяць рогами вгору — на гарну погоду.
  • Яка погода 1 вересня, такою і осінь буде.
  • Вранці туман — до сніжної зими.
  • Якщо з ліщини листя опадає — час буряк викопувати.

Що не можна робити 1 вересня

Категорично забороняється обговорювати чужі проблеми, та й своїми ділитися теж не варто. Вважається, що це може стати причиною серйозних фінансових проблем.

Не можна відкладати вирішення важливих справ. Якщо планується запуск нового проєкту, зміна роботи, поїздка — краще не переносити це на інший день.

Тим, хто збирається в подорож, не рекомендується лагодити взуття та одяг. В іншому випадку поїздка або зірветься, або виявиться невдалою.

Заздрість 1 вересня також потрапляє під табу.

Схожі новини