Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові з'явився музей "українського супергероя" XX століття

  • 29.08.2020, 18:55
  • 854

На вулиці Кривоноса,1 у колишніх келіях Костелу Святого Казимира у суботу, 29 серпня, офіційно відкрили Музей Митрополита Андрея Шептицького

Про це повідомляє Zaxid.net.

Спершу відбулися урочистості у Храмі Климентія Шептицького, розташованому впритул до музею. Через карантинні обмеження на відкриття запросили невелике коло осіб, зокрема представників церковної та державної влади. Однак згодом заклад презентують іншим середовищам — історикам, гідам, митцям, студентам, монашеству.

Натхненником створення Музею є отець Севастіян, який став директором закладу. З допомогою міської ради вдалося відреставрувати стіни, склепіння і стелю колишніх монастирських приміщень (де зараз і розташований Музей), відновити вікна, двері та підлогу. Цікавою є історія самих келій. Адже вони пережили багато буремних років. У часи австрійської ради монастир закрили указом цісаря. Потім тут був Шпиталь Сестер Милосердя, за часів СРСР тут відкрили жіночу колонію. Згодом приміщення передали школі міліції та Університетові внутрішніх справ. А зараз ці стіни слугуватимуть культурно-просвітницькій та духовній місії.

Наразі експозиція Музею Андрея Шептицького розташована лише на першому поверсі. Однак у майбутньому для закладу хочуть залучити більше простору, адже колекція речей є дуже великою. Зокрема, тут можна побачити кімнату з особистими ужитковими речима Митрополита.

«Наприклад, є ноші, якими Митрополита підіймали, коли він був хворим. Є вервиця та Євангеліє, яким Шептицький щоденно користувався. Є його найвищі атрибути — омофор, жезл та митра. Для огляду доступний плащ, який носив Митрополит. Він був мільйонером, покровителем вдів та сиріт, а користувався простим, зношеним, полатаним одягом. Мав для себе дух убожества. Можна побачити і літературу, яку читав Андрей Шептицький», — розповідає отець Севастіян.

Також у музеї представлений порцеляновий посуд із гербом родини Шептицьких, який підкреслює його аристократичне походження. Експонати закладу демонструють, наскільки різнобічним був Андрей Шептицький, цей «український супергерой» XX ст. Можна побачити свідчення його різних іпостасей — графа, митрополита, мільйонера, який вів аскетичний спосіб життя, мецената, політичного і культурного діяча, морального авторитета нації.

Читайте також: Після знахідки в архіві Ватикану Андрей Шептицький може стати Праведником народів світу

Отець Севастіян розповідає: «У 1922 р. Андрей Шептицький разом з Олексою Новаківським заснували мистецьку школу. Митрополит купив для цього будинок. У музеї є кімната з іконами та картинами студентів цієї школи. Зокрема, там навчалися Михайло Осінчук, Петро Холодний, Микола Бутович. Зрештою, на стіні можна побачити повний список учнів мистецької школи, заснованої Шептицьким».

Наразі Музей Митрополита Андрея буде відчиненим для відвідувачів у другій половині неділі. Вхід на початках буде безкоштовним.

Схожі новини