Передплата 2024 ВЗ

Перерахунок пенсій: як зростатимуть виплати

  • 29.08.2020, 15:15
  • 2 829

В Україні з 1 січня 2021 року частка пенсіонерів отримають виплату в розмірі на 300 грн більше. Це пов'язано з підвищенням мінімальної зарплати з 5 до 6 тис. грн

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. На підвищення можуть розраховувати українці, які виконали вимоги щодо стажу та досягли віку 65 років. Вони мають права на 40% мінімалки. До 1 січня це 2000 грн, а після 1 вересня вже 2400 грн.

Мінімальна зарплата — це така собі межа: менше — не можна, а більше — можна. Скільки українців отримують мінімалку, сказати складно. Як розповів ексміністр соцполітики Андрій Рева, близько 75% співробітників дрібних і середніх підприємств офіційно мають таку зарплату. Але це тільки офіційно, мовляв, більшість з них отримують частину доходу в конверті.

Тобто є два варіанти, за яких на вас відобразиться підвищення мінімалки. Перший — ви отримуєте левову частину зарплати в конверті, а офіційно живете на мінімальний оклад. У такому разі роботодавець змушений буде збільшити розмір білої зарплати. Другий — ви дійсно отримуєте мінімалку. Тоді розмір вашого доходу повинен вирости як мінімум на 277 грн.

Читайте також: В уряді збираються підвищити зарплати бюджетникам

Нагадаємо, українці, згідно із законопроєктом про запуск другого рівня пенсійного накопичення від «Слуги народу» (№ 2683) щомісяця повинні будуть в середньому віддавати від 3 до 7% від зарплати.

В Україні мінімальна пенсія одна з найнижчих в Європі. Уже кілька років виплату рахують за зниженим коефіцієнтом оцінки стажу. Для прикладу, якщо зараз виходити на заслужений відпочинок, маючи середню зарплату (близько 10 тис. грн), то розмір пенсії складе всього 2,1 тис. грн.

Схожі новини