Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Нідерландах втретє викрали картину за 15 мільйонів євро

  • 29.08.2020, 08:55
  • 738

У Нідерландах з музею в містечку Лердам знову викрали картину Франса Халса під назвою «Два хлопчики, що сміються, з кухлем пива», написану у 17 столітті. За останні 30 років вона вже втретє потрапила до рук грабіжників

Про це пише DutchNews з посиланням на місцеву поліцію.

Картина зникла з музею вранці 26 серпня. Грабіжники проникли у будівлю через чорний хід.

Полотно було написане близько 1626 року, належить музею й оцінюється орієнтовно у 15 мільйонів євро.

У 1988 році картину викрали з музею разом з полотном Якоба ван Рейсдала. Повернули її через три роки. Ці ж самі картини викрали знову у 2011 році. Шукали їх пів року, а 4 грабіжників згодом засудили.

Після цього безпеку в музеї посилили, а найбільш цінні експонати, зокрема і «Двох хлопчиків, що сміються, з кухлем пива», зберігали в окремій зоні, куди відвідувачів пускали лише під наглядом.

Нині музей закритий через пандемію коронавірусу.

Нещодавно в Україну через 77 років повернулася картина художника П’єра Луї Гудро «Коханці, або Блудний син із повією» із США.

Читайте також: «Блудний син» знову вдома: Україні повернули викрадену нацистами картину

Її вивезли з України в 1943 році, під час нацистської окупації. Після цього вона тривалий час вважалася втраченою. У 2013 році з’ясувалося, що її виставили на продаж на одному з аукціонів у Нью-Йорку. На вимогу Музею Ханенків, де зберігалася картина до вивезення, уряд США призупинив продаж полотна. 19 лютого 2020 року «Коханців» офіційно передали в посольстві України у США.

Схожі новини