Передплата 2024 «Добра кухня»

Людство почало жити «в борг», бо вичерпало запас природних ресурсів на 2020 рік – вчені

  • 23.08.2020, 17:55
  • 945

Зменшились викиди вуглецю та  лісозаготівлі

22 серпня людство вичерпало річний запас природних ресурсів (воду, чисте повітря, ґрунт тощо), які планета здатна відновити протягом року. У 2020 році ресурси закінчилися на місяць пізніше, ніж торік. Про це звітує міжнародна організація Global Footprint Network, пише Громадське.

Перетин межі відновлення планетарних ресурсів цьогоріч настав пізніше через коронавірус. У 2020 людство на 9,3% у порівнянні з минулим роком скоротило свій екологічний слід.

Завдяки пандемії на 14,5% зменшилися викиди вуглецю (у порівнянні з 2019), на 8,4% зменшилися лісозаготівлі, загалом через зменшення врожаїв.

Проте люди все використовують природу в 1,6 рази швидше, ніж екосистема нашої планети може відновитися.

Екологічне марнотратство призводить до зникнення лісів, ерозії ґрунту, втрати біологічного розмаїття і збільшення вмісту діоксиду вуглецю в атмосфері, що веде до кліматичних змін.

Опублікований у звіті показник річного запасу розраховують з 1986 року. З кожним роком перетин межі відновлення планетарних ресурсів настає дедалі раніше. У 1993 році цю межу перетнули 21 жовтня. У 2003 це відбулося 22 вересня. У 2017-му — 2 серпня, а у 2019-му — 29 липня.

Зміни клімату прискорюються по всьому світу. У липні Всесвітня метеорологічна організація ООН спрогнозувала, що впродовж найближчих п'яти років у світі потепліє на 1,5°C у порівнянні з доіндустріальним рівнем температури. Клімат стане сухішим, це може вплинути на врожайність.

Науковці вже заявляли, якщо середня температура на планеті підвищиться на 2 градуси, це знищить половину регіонів, придатних для виноробства.

Через глобальне потепління також дуже швидко тануть льодовики, що загрожує мільйонам людей. Адже через підвищення рівня океану під воду можуть піти сотні прибережних міст.

Схожі новини