Передплата 2024 «Добра кухня»

Поширення коронавірусу залежить від вологості повітря: дослідження

  • 21.08.2020, 11:55
  • 2 381

Останні дослідження показали, що на швидкість поширення коронавірусу в приміщенні може впливати вологість повітря

Водночас краще вірус циркулює при низькому рівні вологості. До такого висновку прийшли вчені в німецькому місті Лейпциг і в індійському Нью-Делі, пише DW.

«Якщо відносна вологість повітря в приміщенні нижче від 40 відсотків, частинки, що виділяються інфікованими людьми, поглинають менше води, тому залишаються легкими, пролітають далі через приміщення і з більшою ймовірністю потрапляють в організм здорових людей», — пояснив один із дослідників.

Вчені відзначають, що вірус поширюється загалом під час прямого контакту з інфікованим або зараженими поверхнями. Зокрема, повітряно-крапельним шляхом.

У рамках даного дослідження група вчених з Tropos і Національної фізичної лабораторії (CSIR) в Нью-Делі проаналізувала 10 міжнародних досліджень, які вивчали вплив вологості повітря на поширення та інфікування збудниками грипу та різними коронавірусами в період з 2007 по 2020 рік.

Дослідники радять контролювати рівень вологості повітря в приміщенні на додаток до дотримання дистанції і носіння маски.

Читайте також: ВООЗ вимагає скасувати карантинні заходи

Зазначається, що відносна вологість повітря від 40 до 60 відсотків може зменшити поширення вірусів і їх проникнення через слизову оболонку носа. Це особливо важливо з огляду на наближення холодної пори року, коли люди проводять більше часу в приміщеннях з опаленням.

«У холодних і помірних кліматичних зонах усередині приміщень, зазвичай, дуже сухе повітря під час опалювального сезону. Це може сприяти поширенню коронавірусу», — пояснив дослідник.

Схожі новини