Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Замість бейбібоксу – картка, з якої не можна зняти гроші

Обіцяні 5 тисяч гривень компенсації можна буде витратити лише у певних магазинах

Обіцянка Мінсоцполітики про те, що замість «пакунків малюка» цього року батькам видаватимуть по 5 тисяч гривень, втішила багатьох. Кому завадять додаткові гроші, які мама може витратити на те, що вважає за потрібне, а не на те, що дадуть? Тепер у міністерстві оприлюднили алгоритм, за яким ті, хто цього року не отримав пакунок, зможуть отримати гроші. Виявилось, аби отримати ті гроші, треба неабияк набігатись. А витратити можна лише у певних магазинах. Тож тим мамам, які живуть у селах чи маленьких містечках, буде проблематично скористатись цими грошима.

Аби отримати пакунок ма­люка, мамі було достатньо за­повнити заяву у пологовому. Тепер там треба взяти довід­ку про неотримання пакунка малюка. Далі комусь з батьків доведеться спочатку зверну­тись у відділення ПриватБан­ку та отримати спеціальну соці­альну картку. Потім звернутись у місцеве відділення соцзахис­ту та подати пакет документів: копію свідоцтва про народжен­ня дитини, копію ідентифікацій­ного коду когось з батьків та за­яву. У Мінсоцполітики кажуть, що документи можна подати і в електронній формі. Якщо з до­кументами все гаразд, то кошти зарахують на соціальну картку. Але зняти їх з неї неможливо — можна лише розрахуватись за товари в закладах торгівлі, які долучаться до публічного дого­вору про реалізацію пілотного проєкту монетизації. Тобто ви­тратити їх у найближчому дитя­чому магазині не вийде.

«Я отримала бейбібокс у 2018 році, коли їх лише почали видавати. Тоді склад був зна­чно меншим, ніж зараз, але все одно багато речей знадо­бились. Навіть коробка — у неї можна складати іграшки. Зре­штою, це було приємно, наче отримуєш подарунок. У знайо­мих, які народжували пізніше, склад уже був значно більшим — і зимовий комбінезон, і розви­вальний килимок, і одяг значно кращої якості. Тому я однознач­но за те, аби видавали саме па­кунок, а не гроші. Гроші ж за народження дитини все одно видають, і далеко не всі витра­чають їх на дітей», — каже Марія Яворська.

Тим часом на сайті Мінсоц­політики навіть зареєструва­ли петицію про внесення зміни до пілотного проєкту Міністер­ства соціальної політики Укра­їни «Монетизація одноразової натуральної допомоги „Пакунок малюка“ у 2020−2021 роках». «Для держбюджету один бейбі­бокс коштує 3815 грн. Така ціна досягається за рахунок оптових закупівель усіх товарів. Сумар­на вартість всіх товарів у бейбі­боксі у місцях роздрібної торгів­лі становить понад 7000 грн. За рішенням Міністерства соціаль­ної політики породіллі зможуть придбати товари для немовлят лише за 5000 грн і тільки у спе­ціалізованих магазинах. Тобто вартість боксу вигідніша за гро­шову компенсацію як для дер­жави, так і для батьків новона­родженого, — пояснює авторка петиції Олена Терещенко. — У 2019−2020 роках бейбібокс складався з 60 найменувань то­варів. Деякі з цих товарів не­можливо придбати у маленьких містах та селах, як-от лактацій­ні вкладки, дитячі ножиці з за­побіжниками, вушні палички зі „стопами“, крем для грудей під час лактації. Цей асортимент так само узгоджувався з пред­ставниками UNICEF».

Схожі новини