Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна стартує на Всесвітній шаховій Олімпіаді

Всесвітні шахові олімпіади відбуваються кожні два роки, але цьогоріч через пандемію організу­вати масові змагання не вдається

ФІДЕ знайшла вихід — турнір у режимі онлайн. Ідею підхопили 163 країни, яких організатори розділили на 4 ди­візіони — за кваліфікацією гравців.

Поступово найкра­щі збірні вийшли до топ-дивізіону, де зібралася світова еліта — 40 команд, які розіграють призи. Ди­візіон розділено на 4 гру­пи по 10 збірних, що гра­тимуть між собою (перше місце виходить до чверть­фіналу, а друге-третє міс­ця розіграють ще чотири місця в ¼ фіналу).

Як розповів головний тренер збірної України львівський гросмейстер Олександр Сулипа, Укра­їна потрапила до групи В, де її суперниками бу­дуть збірні Іспанії, Нор­вегії, Франції, Азербай­джану, Угорщини, ПАР, Нідерландів, Словаччини й Казахстану. Найгрізні­шими суперниками, оче­видно, будуть команди Азербайджану, Нідерлан­дів та Іспанії, що зібрали найсильніші склади. Кож­на країна виставляє два колективи: основний і ре­зервний, що складаються з 6 учасників: два чолові­ки, дві жінки, юнак та ді­вчина не старші 20 років.

До нашої основної ко­манди увійшли Василь Іванчук, Антон Коробов, Юлія Осьмак, Інна Гапо­ненко, Кирило Шевчен­ко й Марія Бердник. До резервного складу вклю­чено таких шахістів: Во­лодимир Онищук, Євген Штембуляк, Наталія Бук­са, Наталія Жукова, Віктор Матвіїшен і Надія Шпан­ко. Тож бачимо трьох представників Львова — Василь Іванчук, Наталія Букса та київський грос­мейстер, нині студент ша­хової спеціалізації ЛДУФК Кирило Шевченко.

Фахівці передбача­ють, що боротьбу за пер­ше місце поведуть Китай і Росія, а Україні прогно­зують третє місце. Чи буде саме так? 21 серп­ня збірна України грає з Іспанією, а 22-го — з Нор­вегією.

А тим часом…

Добігає кінця цикл шахових онлайн-турнірів під егідою чемпіона світу, норвежця Магнуса Карлсе­на, — Magnus Carlsen Chess Tour. За підсумками усіх чотирьох турнірів визначилася четвірка найкращих — Карлсен, Дін Ліжень (Китай), Дубов (Росія) і Нака­мура (США). У півфіналах перемогли Карлсен і На­камура. Два «титани» зустрілися у Гранд-фіналі, де боротьба йшла за приз у 140 тисяч доларів. І тут на чемпіона нарешті знайшовся суперник, який змусив його похвилюватися. Фінал складався з семи корот­ких матчів, а переможцем ставав той, хто вигравав перші чотири. Хікару Накамура, що славиться впев­неною грою у швидких шахах, одразу повів у рахун­ку: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2. У четвер, 20 серпня, су­перники провели шостий матч.

Схожі новини