Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Другий пішов: катарська компанія взяла в концесію порт «Ольвія»

  • 20.08.2020, 16:10
  • 643

Спеціалізований порт в Миколаєві офіційно передали на 35 років

Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій. «Щойно в онлайн-режимі за присутності Міністра транспорту та комунікацій Катару Джасіма Аль Сулейті передано в концесію другий морський порт в Україні — спеціалізований порт „Ольвія“ у Миколаєві», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що концесіонером проєкту є потужна катарська компанія QTerminals, яка управляє найбільшим торговим портом Катару — Хамад вартістю понад 7 млрд доларів, а також інвестує у розвиток порту на першому етапі близько 3,4 млрд грн.

Всього за 35 років концесії буде залучено до 17,3 млрд грн інвестицій. Це перша пряма катарська інвестиція, друга за обсягом інвестиція після «Криворіжсталі» та одна з найбільших прямих іноземних інвестицій у портову галузь України за всю історію незалежності.

Криклій також назвав головні умови договору:

  • Щорічний концесійний платіж становитиме щонайменше 80 млн грн. Це у 16 разів більше, ніж прибуток порту за минулий рік.
  • Концесіонер має забезпечити мінімальний обсяг перевалки вантажів не менше 2,55 млн тонн на рік.
  • Близько 80 млн грн буде спрямовано на покращення інфраструктури Миколаєва.
  • Планується будівництво нових об’єктів нерухомості на території підприємства — зернового терміналу / універсального перевантажувального комплексу.
  • Впродовж перших 6 років концесіонер гарантує зайнятість трудовому колективу та належний рівень зарплати.

Міністр також додав, що сьогодні оголошено старт концесійного проєкту в порту «Чорноморська» і вже розпочато конкурс на відбір консультантів для підготовки ТЕО та тендерної документації.

Схожі новини