Передплата 2024 ВЗ

На Львівщині опалювальний сезон може не початись через мільйонні борги за газ

  • 20.08.2020, 15:18
  • 655

Область ще з червня готується до опалювального сезону, але чи розпочнеться він вчасно - поки невідомо.

Причина — багатомільйонні борги тепловиків за газ та його постачання. Сьогодні на газовому ринку України заборгованість досягла критичної межі — 114 млрд грн.

Половина цієї суми лежить на комунальних підприємствах теплоенергетики, а половина — на населенню. За даними АТ «Львівгаз», у Львівській області підприємства ТКЕ і ТЕЦ загалом заборгували 74 млн грн.

Серед тепловиків Львівщини за кількістю боргів лідирує «Львівтеплоенерго» — 45 млн грн. Другу сходинку займає також львівське підприємство «Залізничтеплоенерго» із сумою боргу в майже 17 млн грн. «Червоноградтеплокомуненерго» та «Дрогобичтеплокомуненерго» також серед найбільших боржників області з боргами в майже чотири і три млн грн відповідно.

На даний час проблема розрахунків підприємствами ТКЕ за спожитий ними природний газ для забезпечення потреб населення зайшла в глухий кут. Тарифи на теплову енергію не переглядаються, борги накопичуються, а газопостачальні організації не готові надавати газ тепловикам через несвоєчасні розрахунки. У кінцевому підсумку страждає населення, яке ризикує залишитися без тепла. Адже оздоровити газовий ринок за рахунок різкого підняття цін та тарифів неприпустимо.

«Заборгованість теплопостачальних організацій, що виникла, ставить під загрозу забезпечення безперебійного та безаварійного газопостачання споживачам Львівської області, яких на даний момент є понад 855 тисяч. Особливо гостро ця проблема постає перед початком опалювального сезону», — розповідають у АТ «Львівгаз»

Раніше експерти Першої енергетичної Асоціації України озвучили в якості вирішення проблеми боргів, законопроект № 3800−1 створений депутатами різних фракцій ВР. Законопроект передбачає механізм списання заборгованості по всьому ланцюжку житлово-комунальних послуг для населення. Це дозволить провести фінансове оздоровлення та забезпечити економічну стабільність усіх підприємств газової галузі, зокрема, газорозподільних компаній і ТОВ «Оператор ГТС України» та НАК «Нафтогаз України». Аналогічне вирішення проблеми боргів в енергетиків відбулось у липні. Верховна Рада України ухвалила закон про списання старих боргів між учасниками ринку і 15 липня його підписав Президент.

Схожі новини