Передплата 2024 ВЗ

Сцена для вистави Pentecost – закинутий костел

101-ий театральний сезон Перший театр відкриває у селі Демні Миколаївського району Львівської області

23 серпня актори Першого театру гратимуть виставу Pentecost у селі Демні, у закинутому костелі Матері Божої, збудованому у 1913 році. Простір покинутого храму має підсилити теми, які порушує режисерка Лариса Діденко. Сама дія вистави розгортається у покинутій балканській церкві.

Спочатку планувалося зіграти ви­ставу перед закинутим костелом Всіх Святих (1758 р.) у селі Годовиці. Храм є ровесником собору Свято­го Юра. Він відомий своїм вівтарем — творінням рук видатного Іоана Пін­зеля. Зараз костел у Годовиці в жах­ливому стані. Щоб привернути ува­гу до костелу задля його порятунку, Перший театр у 2017 році розпочав співпрацю із ГО «Арт-студія Івони Лобан» у рамках проєкту «Під зорею Пінзеля. Чому довелося змінити ло­кацію, журналіст «ВЗ» запитала у ке­рівника проєкту «Під зорею Пінзеля» Івони Лобан.

— Через карантин минулого тижня у селі Годовиці нам відмовили у по­становці вистави перед костелом. Попри те, що ми обіцяли дотриму­ватися усіх карантинних норм, до­зволу нам не дали. У терміновому порядку шукали нову локацію. Звіс­но, були розчаровані, а потім, навпа­ки, зраділи. Бо усе вийшло на ліпше. Нам дозволили поставити виста­ву у селі Демні. Це фантастична ло­кація, пов’язана з графом Скарбе­ком, який опікувався і театром. Саме він відкрив першу фундацію для ак­торів та режисерів, яка утримувала їх до останнього дня. А ще він побу­дував сирітський притулок у селі За­кладі, а це два кілометри від Демні. Там унікальний цвинтар зі скульпту­рами. Гробівець графа Скарбека у Демні — розбитий.

Можливість зіграти виставу Pentecost у селі Демні Перший те­атр здобув завдяки перемозі на конкурсі надання фінансової під­тримки на реалізацію заходів у га­лузі культури на території Львова в рамках святкування Дня незалеж­ності України.

Схожі новини