Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Родинне гніздо Косачів планують відновити до 150-ти річчя від дня народження Лесі Українки

  • 18.08.2020, 16:00
  • 973

Як повідомили у прес-службі Волинської обласної ради, Волинська облрада опікуватиметься проєктом відновлення Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки

25 лютого 2021 року Україна буде відзначати славетну дату — 150-ти річчя від дня народження видатної української поетеси Лесі Українки. Волинь є однією з трьох локацій нашої держави, де збереглись меморіальні місця, пов'язані із життям видатної української поетеси. У родинному маєтку, що у селі Колодяжне Ковельського району вона прожила близько 14 років. Ще у 1941 році виконавчим комітетом Волинської обласної ради ухвалено рішення про організацію музею Лесі Українки у Колодяжному, однак, намірам перешкодила війна. Музей був відкритий вже у повоєнний час 10 липня 1949 року. Музейний комплекс включає два об’єкти — ʺСірий будиночокʺ (батьківський) та ʺБілий будиночокʺ.

На сьогоднішній день Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки є однією з туристичних перлин Волині, який за рік відвідує близько тридцяти тисяч туристів. Відповідно до Постанови Верховної ради від 8 лютого 2018 року № 2286-VIII ʺПро відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українкиʺ протягом року у Колодяжному має відбутись ряд заходів загальнодержавного рівня.

Між тим, час негативно впливає на меморіальні будиночки Косачів, які станом на сьогодні є аварійними, втратили естетичний вигляд та потребують проведення невідкладних реставраційно-ремонтних робіт.

ʺЩоб унеможливити загрозу втрати безцінної пам’ятки історії національного значення, надто сьогодні, коли держава як ніколи готується до вшанування пам'яті нашої славетної землячки, здійснюється пошук джерел фінансування цього проекту. Ірина Констанкевич, яка є ініціатором святкування такого ювілею на загальнодержавному рівні, докладає максимум зусиль у напрямку організації святкування та пошуку джерел фінансування інфраструктурної складової збереження пам’ятки. Зі свого боку, керівництво обласної ради спільно з обласним краєзнавчим музеєм здійснюють роботу із проектантами, благодійними фондами, обласною державною адміністрацією у напрямі затвердження Регіональної програми з відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки та пошуку інвесторів для інфраструктурної складової. Наразі передбачається відкриття благодійного рахунку Волинського краєзнавчого музею, куди всі охочі зможуть перерахувати кошти на реставраційні роботиʺ, — зауважила голова обласної ради Ірина Вахович.

У 2019 році була виготовлена проектно-кошторисна документація ʺРеставраційно-ремонтних робіт пам’яток культурної спадщини ʺБілого та Сірого будинків Косачівʺ в с. Колодяжне Ковельського району Волинської областіʺ. Орієнтовна вартість робіт сягає більше 10 мільйонів гривень. Уже цього тижня голова обласної ради Ірина Вахович ініціює робочий візит у Колодяжне за участі депутатів, проектантів та експертів, щоб визначити першочергові етапи відновлення меморіальних будиночків Косачів.

Цього тижня у стінах обласної ради відбулась робоча зустріч з представниками одного з благодійників фондів.

Схожі новини