Передплата 2024 «Добрий господар»

«Фрея» швартується на Басівкутському озері

Історичний парк «Городище Оствиця», який створюється просто неба на лівому березі озера Басів Кут у Рівному, отримав у подарунок від херсонських реконструкторів дракар «Фрея» (довгий вузький дерев’яний човен з високо заломленим носом і кормою)

Він важить близько тонни, має особливу історію. Адже це перший автентичний човен вікінгів, відтворений в Україні. Як наголосив керівник клубу історичної реконструкції «Городище Оствиця» Юрій Ойцюсь, на транспортування судна з Херсону збирали гроші всі небайдужі рівняни. «Адже „Фрея“ становить історико-культурну цінність, — підкреслив він. — Цей човен ходив по морях, виконував важливу просвітницьку місію».

Фахівці мають визначити, чи придатна «Фрея» для подальшого використання. Якщо цей човен не зможе здійснювати екскурсійні та прогулянкові рейси по озеру, то він стане музейним експонатом.

Тут вже спустили на воду автентичні човни «Дракар Гунгнір» та «Лодь». Схоже, створюється ціла флотилія човнів, аби рівняни та гості міста мали змогу «зануритися» у часи Київської Русі, брати участь в історичних реконструкціях.

Схожі новини