Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хасидам заборонили святкувати юдейський Новий рік в Умані

  • 18.08.2020, 08:35
  • 963

Кабінетом Міністрів увів обмеження на відвідування іноземцями Умані під час цьогорічного святкування Рош га-Шана — юдейського Нового року

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства внутрішніх справ.

За словами міністра Арсена Авакова, МВС ініціювало введення обмеження на відвідування іноземцями Умані під час цьогорічного святкування Рош га-Шана.

Ця ініціатива була підтримана Кабінетом Міністрів та Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Аваков зазначив, що уряд «з повагою ставиться до національних традицій різних народів та релігійних спільнот», проте останніми тижнями в Україні фіксується зростання кількості хворих на COVID-19.

«Ми заслухали доповіді профільних міністрів на Уряді і дійшли висновку, що епідеміологічна ситуація в країні та світі не дає змоги організовувати та проводити масові заходи, тим паче, за участі іноземців», — наголосив він.

Міністр висловив надію на те, що представники хасидської релігійної спільноти поставляться з розуміннями до цього рішення.

Читайте також: Хасиди влаштували бійку з українським екіпажем на борту літака МАУ

Нагадаємо, Рош га-Шана — це Свято початку нового року для усіх, хто сповідує юдаїзм. Зазвичай, воно припадає на кінець вересня — початок жовтня. У 2020 році його святкуватимуть з 18 по 20 вересня. Зазвичай на свято паломники-хасиди з’їжджаються до Умані, оскільки у місті похований цадик Нахман, могила якого є однією з найшанованіших святинь для представників Брацлавської течії хасидизму.

14 липня стало відомо, що за рішенням МЗС приїзд десятків тисяч паломників-хасидів до міста Умань для святкування єврейського Нового року є неможливим через пандемію коронавірусу.

Однак 11 серпня міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчинов повідомив, що у вересні в Україні очікується масове паломництво брацлавських хасидів до міста Умань — від 5 до 10 тисяч вірян.

17 серпня мер Умані Олександр Цебрій заявив, що готовий на радикальні заходи, щоб не допустити в місто паломників-хасидів через ситуацію з коронавірусом.

Схожі новини