Передплата 2024 «Добра кухня»

Новий голова НБУ розповів про майбутні "валютні гойдалки"

  • 17.08.2020, 10:55
  • 691

Плаваюче курсоутворення та ключові принципи роботи НБУ на міжбанку збережуться при новому керівникові. Нацбанк, як і раніше, буде згладжувати надмірні коливання курсу як в один, так і в інший бік

Про це голова Національного банку України Кирило Шевченко розповів у інтерв'ю «РБК-Україна».

«Курс плаваючий, а отже, відображає попит та пропозицію на ринку. У минулому році був досить великий приплив валюти в країну, пропозиція перевищувала попит, і гривня зміцнювалася. І це нормально для ринку — гривня повинна не тільки девальвувати, але і зміцнюватися», — вважає глава Нацбанку.

На його думку, «в обох випадках будуть свої переможці, і свої переможені». Експортерам ревальвація завжди менш вигідна, а імпортерам і споживачам — більш вигідна. Тобто плаваючий курс завжди буде когось не влаштовувати.

За словами Шевченка, НБУ дотримуватиметься стратегії згладжування надмірних коливань курсу, як в один, так і в інший бік.

Читайте також: Падіння гривні неминуче: аналітики пророкують катастрофу

Водночас Нацбанк не публікуватиме точних критеріїв, які визначають, коли йому потрібно виходити на ринок з інтервенціями.

«Ці критерії публікувати не будемо, оскільки вони тільки розв'яжуть руки для валютних спекуляцій. Якщо учасники ринку будуть наперед знати, коли НБУ виходить на ринок, вони будуть використовувати це для отримання спекулятивних доходів», — пояснив Шевченко.

Він вважає, що питання прийнятної курсової волатильності можна обговорювати. Але при цьому, як зазначив Шевченко, було б неправильно говорити про те, що така волатильність, як було з початку минулого року, є нормою для ринку України.

Схожі новини