Передплата 2024 «Добрий господар»

Лукашенко може стати другим президентом «втікачем» - Bloomberg

  • 16.08.2020, 10:10
  • 851

За даними видання Лукашенко "готується до втечі"

Президент Білорусі Олександр Лукашенко може втекти до Росії в разі повалення його режиму. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела, пишуть Букви

У виданні послалися на трьох чиновників у Кремлі, які вважали за краще зберегти анонімність. В той самий час інші інсайдери вважають, що методи Лукашенка з придушення протестів у країні все ж допоможуть йому зберегти владу у своїх руках.

Очільник Ради із зовнішньої й оборонної політики, дослідницької групи, яка консультує Кремль, Федір Лук’янов, сказав:

«Більше ніхто не впевнений в майбутньому Лукашенка. Він може в короткостроковій перспективі досягти успіху в придушенні протестів, але може бути навпаки».

У виданні зазначили, що жорсткий розгін протестантів у Білорусі віддалив Лукашенка від Заходу і зробив ще залежнішим від Росії.

Попри заяву Лукашенка про те, що він нікуди не збирається їхати, люди з його оточення розповіли кремлівським інсайдерам видання про те, що він все ж розглядає варіант втечі в Росію в разі повалення його режиму. Про це сказали двоє інсайдерів.

Видачу вагнерівців Росії у виданні назвали першою поступкою Кремлю з боку Білорусі, а також символом залежності Білорусі від російської влади.

Лук’янов також сказав, що для Росії вигідно допомогти залишитися Лукашенку, оскільки новий лідер республіки, ким би він не був, найімовірніше, шукатиме підтримки у Заходу.

Всупереч заяві Лукашенка про те, що Росія готова до військового втручання, якщо її про це попросять, у колишнього радника Кремля Гліба Павловського інша думка. Він вважає, що Путін не хоче надавати військову допомогу Лукашенку, тому що це «може розпалити антиросійські настрої в Білорусі».

Схожі новини