Передплата 2024 ВЗ

«Я - в шоці»: посол Білорусі в Словаччині про події на Батьківщині (відео)

  • 16.08.2020, 08:34
  • 645

Посол Білорусі в Словаччині першим серед дипломатів підтримав учасників протестів

Посол Білорусі в Словаччині зазначив, що, до тих подій, які відбувається сьогодні в Білорусі, раніше були передумови. Про це він заявив у відео, яке опублікувало видання Наша Ніва.

«Я звертаюся до вас не тільки як Посол Білорусі в Словаччині. Я звертаюся до вас як найстарший керівник білоруської зарубіжної установи з досвіду роботи послом і єдиного діючого білоруського дипломата, який працював у МЗС СРСР і в радянському посольстві за кордоном. Як і всі білоруси, я — в шоці від історій про тортури і побиття громадян моєї країни», — заявив він.

Лещеня зазначив, що, до тих подій, які відбувається сьогодні в Білорусі, раніше були передумови.

«На жаль, для цього були передумови. 15 років тому у нас була відкрита „Лінія Сталіна“. І мова йшла не тільки про подвиг радянського народу. Не менш важлива причина — ім'я Сталіна в назві. Потім з’явився міністр внутрішніх справ, якому форма офіцера сталінського НКВС нагадувала не про м’ясорубку 1937 року і нема про ГУЛАГ, а про День Перемоги. А тепер сотні моїх співвітчизників відчули на собі, що низка представників правоохоронних органів повною мірою відродили традиції НКВС у толерантній європейській Білорусі XXI століття», — заявив посол.

Лещеня додав, що повага волі народу, його мови, історії та культури є складовими згуртованої, сильної і не схильної до зовнішніх впливів держави.

«У Словаччині я представляю Білорусь і білоруський народ, який відповідно до Конституції є єдиним джерелом влади в нашій країні. Я солідарний з тими, хто вийшов на вулиці білоруських міст із мирними ходами, щоб їх голос був почутий. Як уродженець міста Жодіно я з вами, робітники БелАЗ та Ковальського заводу важких штамповок! Я щиро сподіваюся, що майбутнє моєї країни буде засновано на обліку позицій усіх верств суспільства і представників різних політичних сил», — резюмував дипломат.

Схожі новини