Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Журналісти важливі: медійники України підтримують колег у Білорусі!

  • 14.08.2020, 12:08
  • 627

Національна спілка журналістів України ініціює збір підписів українських журналістів на підтримку білоруських колег, які після президентських виборів у сусідній країні зазнають переслідувань з боку силових структур

До відкритого звернення долучилась і газета «Високий замок» в особі головного редактора Наталії Балюк.

У Національній спілці додають, що звернення відкрите до підписання за посиланням: https://forms.gle/GeZcyjxiVP56BRQQ7.

Подаємо текст звернення.

Щодня ми отримуємо повідомлення про затримання, побиття, залякування журналістів, які працюють у Білорусі — як білоруських, так і закордонних. Але журналісти — лише виконують свою роботу. Бути в епіцентрі подій, які сколихнули сусідню державу після оголошення офіційних результатів президентських виборів, — це професійний обов’язок медійника. І виконання журналістами своїх обов’язків не є злочином.

Переслідування журналістів за професійну діяльність — неприпустиме для будь-якої цивілізованої держави. Обмеження права журналіста на професію — це обмеження права громадян на інформацію, обмеження свобод, які є базовими для будь-якого демократичного суспільства.

«Журналістика — це не злочин», — підтримує білоруських колег Європейська федерація журналістів. З перших днів затримань у Білорусі вона уважно слідкує за ситуацією в цій державі й закликає свої філії по всій Європі проявити солідарність з Білоруською асоціацією журналістів та журналістами в Білорусі й закликати власні національні уряди вжити заходів.

«Журналісти — важливі», — наголошуємо ми, українські журналісти. З власного гіркого досвіду ми знаємо, що таке побиття, затримування і залякування журналістів, тиск на незалежні ЗМІ, блокування поширення правдивої інформації, безкарність за злочини проти медійників. Разом із Національною спілкою журналістів України ми висловлюємо солідарність із білоруськими колегами та незалежною Білоруською асоціацією журналістів, яка в ці важкі дні прагне допомогти колегам.

Білоруські колеги, ми солідарні з вами! Ми підтримуємо вас у вашій професійній діяльності й закликаємо владу Білорусі припинити переслідування журналістів і забезпечити їм право на професію.

Я підтримую своїх колег у Білорусі:

  • Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України;
  • Віталій Голубєв, засновник Школи універсального журналіста;
  • Гліб Головченко, генеральний продюсер телеканалу ТАК-TV, Миколаїв;
  • Ілля Суздалєв, керівник представництва телеканалу БЕЛСАТ в Україні;
  • Тетяна Попова, журналістка, телеведуча, членкиня Ради з питань захисту свободи слова;
  • Наталія Балюк, головна редакторка газети «Високий Замок»;
  • Костянтин Григоренко, головний редактор газети «Обрії Ізюмщини»;
  • Денис Іванеско, генеральний директор інформаційного агентства «Українські новини»;
  • Ліна Кущ, Перша секретар НСЖУ…

Схожі новини