Передплата 2024 «Добрий господар»

Ланцюги єдності та страйки: у Білорусі тривають мирні протести

  • 14.08.2020, 11:35
  • 734

14 серпня – шостий день протестів у Білорусі. З самого ранку люди вийшли на традиційні мирні акції і утворюють ланцюги єдності. Зранку ж почалися і страйки на найбільших державних підприємствах

Основне про те, як проходить шостий день масових протестів у Білорусі, зібрав 24 канал.

Що відбувається у Білорусі сьогодні

Страйки на заводах

Всенародний страйк, який у Білорусі почався ще у понеділок, триває. Зазначимо: він не має тих масштабів, які були у намірах активістів, однак з дня на день працівники держпідприємств виходять на забастовку.

Одними з найактивніших є робітники Мінського електротехнічного заводу імені Козлова. Саме тут у перший день протестів мітингарів розганяли ОМОНівців і навіть пройшли затримання.

14 серпня люди все так само, не боячись наслідків, вийшли з приміщень на вулиці і скандують «Йди!»

Також активними страйкарями є робітники Білоруського металургійного заводу у Жлобіно. Сьогодні вранці мали розмову із керівництвом, якому віч-на-віч висловили претензії щодо дій влади.

«Белсат» повідомляє: страйкарів, які висловлювали обурення минулими днями, «просили» звільнитися.

У Гродно бастують три основні підприємства: Хімволокно і Гродно Азот, меблева фабрика ЗОВ.

У Салігорську мітингують будівельники «Раммонтажбуду».

Страйки відбуваються на десятках підприємств по всій країні: подекуди групи бастувальників є невеликими, а десь, як от на заводі Козлова у Мінську, через зупинку роботи збирається екстрене зібрання профсоюзу, на якому планують висунути вимоги до МВС країни.

Ланцюги солідарності

У центрі столиці білоруси утворили вже традиційних мирний ланцюг солідарності. Така акція відбувається щодня і є стихійною: до неї долучаються прості перехожі, попередньо не домовляючись про місце старту.

Медики і далі страйкують

Другий день поспіль на вулиці виходять і люди в білих халатах. Медики страйкують у Мінську, Бресті, Гомелі: вони або виходять окремими групами на території біля лікарень, або долучаються до загальних ланцюгів солідарності.

Важливо. Минулої доби вперше від початку протестів 9 серпня влада не проводила жорсткої нічної зачистки. У МВС Мінська зазначили: влада пішла на поступки.

Схожі новини