Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Епіфаній закликав білорусів боротися за незалежність своєї церкви

  • 13.08.2020, 19:15
  • 811

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній вважає, що неканонічна анексія Москвою білоруської церкви і зараз "продовжує мати трагічні наслідки для православ’я у всій Східній Європі"

Про це він написав у Facebook.

«Українська Церква утвердилася серед автокефальних Церков-Сестер. Православна Церква Білорусі має ті ж підстави і право просити Матір-Церкву про Томос, коли на те буде її бажання», — підкреслив він.

Епіфаній також зазначив, що ПЦУ не може залишатися байдужою, «коли майбутнє білоруського народу, незалежність держави, свобода і безпека громадян, їх життя опинилися під загрозою».

«Хочу побажати білоруському народу з Божою поміччю знайти свою власну відповідь на виклики, захистити свої гідність і свободу, демократичне і незалежне майбутнє своєї держави. Долучаю свій голос до заяв тих численних держав, міжнародних і громадянських інститутів, хто наполегливо закликає до негайного припинення насильства, звільнення тисяч невинно затриманих та проведення конструктивного діалогу між керівництвом Білорусі та громадянським суспільством для мирного виходу з кризи», — написав він.

Читайте також: «Московська церква є не матір’ю, а дочкою Української, а Українська є дочкою Вселенської», — член Синоду Вселенської патріархії

Нагадаємо, 9 серпня за даними офіційного екзитполу, перемогу на президентських виборах у Білорусі здобув Олександр Лукашенко, який керує державою вже 26 років. Проте опозиційні екзитполи вказують, що із величезним відривом виграла Світлана Тихановська. Чоловіка останньої, Сергія, не допустили до виборів та кинули за ґрати.

Схожі новини