Передплата 2024 «Добрий господар»

ПриватБанк вимагає відсторонити суддю Вовка від справи щодо обслуговування депозитів офшорів Суркісів

  • 12.08.2020, 10:53
  • 773

Заява банку про відсторонення Вовка має бути розглянута іншим суддею Печерського районного суду Києва

Державний ПриватБанк (Київ) 10 серпня звернувся до Печерського районного суду Києва із заявою про відсторонення судді Сергія Вовка від розгляду цивільної справи № 757 / 7499/17 за позовом офшорних компаній братів Суркісів про порядок виконання рішення суду від 2017 року про зобов'язання державного ПриватБанку (Київ) обслуговувати їх депозити, розміщені в 2012—2014 роках на рахунках кіпрської філії фінустанови.

Як передає Interfax, згідно з повідомленням прес-служби ПриватБанку у вівторок, заява банку про відсторонення Вовка має бути розглянута іншим суддею Печерського районного суду Києва до наступного засідання у справі, призначеній на 14 серпня.

«Суддя Вовк С. В., у порушення автоматизованого розподілу справ, і не дивлячись на те, що справу № 757 / 7499/17 розглядає інший суддя, прийняв заяву від 21.07.20 до свого провадження і призначив її до розгляду в судовому засіданні на 14 серпня 2020 року», — повідомили в банку.

Зазначається, що через тиждень після того як суддя Вовк прийняв заяву першої з компаній-нерезидентів до свого провадження, він, знову минаючи систему автоматизованого розподілу справ, прийняв до розгляду спільну заяву вже інших 5 компаній-нерезидентів, в якій вони просять суд збільшити їх нібито «немайнові» вимоги на $ 100 млн.

«Це є порушенням процесуального законодавства, оскільки, вимагаючи від судді Вовка С. В. зобов'язати держвиконавця списати з рахунків державного ПриватБанку майже 10 млрд грн, заявники намагаються протиправно перетворити немайнову вимогу (про зобов'язання виконання договорів) на майнову — стягнення коштів», — йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, Печерський райсуд за підсумками засіданні 6 серпня 2020 року переніс на 14 серпня розгляд позову офшорів Суркісів до ПриватБанку щодо обслуговування їх депозитів в зв'язку з клопотанням позивача в клопотанні про зміну своєї заяви і клопотання ПриватБанку про відкладення розгляду справи у зв'язку з тим, що порядок і документи були отримані безпосередньо в день суду.

Юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв зазначив, що позивачі додали в заяву до вимог щодо погашення тіла кредиту (близько $ 250 млн) розмір відсотків, «які нібито ПриватБанк винен зазначеним компаніям».

Сума заявлених в останньому позові вимог офшорів Суркісів з урахуванням зміни, внесеної 6 серпня, досягла $ 350 млн (з яких $ 102 млн — відсотки), зазначили в прес-службі.

Раніше, 15 квітня 2020 року, Київський апеляційний суд відхилив апеляцію держвиконавця, залишивши в силі роз'яснення судді Печерського райсуду Підпалого, яким він зобов'язав ПриватБанк компенсувати офшорним компаніям Суркісів кошти, розміщені на рахунках кіпрської філії фінустанови — загалом близько $ 250 млн.

Як повідомлялося з посиланням на міністра юстиції Дениса Малюську, 28 квітня 2020 року відразу шість британських компаній-стягувачів окремо звернулися із заявою про примусове виконання відповідного рішення, а 29 квітня ДВС Печерського району відкрила виконавче провадження і направила відповідне повідомлення боржнику.

За словами прес-служби ПриватБанку, станом на початок червня держвиконавець наклала на банк два штрафи розміром приблизно 5 тис. грн і 10 тис. грн за невиконання рішення про виплату офшорам братів Суркісів понад $ 250 млн і передала матеріали до Печерського райвідділу Нацполіції для відкриття кримінального провадження.

Прокуратура Києва викликала на допит членів правління ПриватБанку за фактом невиконання відповідного рішення суду.

В кінці 2016 року, під час націоналізації банку грошові кошти, розміщені сім'єю Суркісів і їх компаніями на депозитних рахунках Приватбанку і його філій, потрапили під процедуру bail-in, оскільки Суркіси були визнані пов'язаними з ПриватБанком особами.

Схожі новини