Передплата 2024 «Добра кухня»

Без килимів, м’яких іграшок і не більше десяти дітей у групі

На Самбірщині почали працювати дошкільні заклади

Кореспондента «ВЗ» запросили у складі комісії перевірити стан готовності дитячого садочка у селі Стрілковичі.

У селах району працює десять дошкільних закладів. Усі мали відкритися з 10 серпня.

В комісії — представник Держпродспоживслужби Ярослав Катинський та в.о. керівника освіти Самбірщини Ярослав Припін.

У Стрілковичах від брами садочка і до самого входу — розмітка: жовті смуги, над якими — дві дитячі стопи.

Відстань між ними приблизно півтора метра. Отак крок за кроком добрався до столика, на якому градусники та різна дезінфекція. Зустрічали нас завідувачка Тетяна Дідун та медсестра Галина Тітова. Отак один за одним, батьки з дітьми, по жовтих лініях мають добратися до столика. Тут дітям будуть міряти температуру тіла. Кожному представнику комісії під руку всунули градусник. Наразі традиційний, з ртуттю, але з дня на день мають придбати електронний… Богу дякувати, все в нормі, і у мене, і у тих, хто мене супроводжував.

Такий столик при вході тепер стоятиме щодня. Батькам дозволяють довести своє чадо лише до вхідних дверей.

Якщо дитина здорова, вихователь веде її у групу і повертається за іншою. Коли я сам себе зміряв на предмет температури, то чемно запхав градусник у футляр і поклав на те саме місце, де взяв. «Що ви робите!» — почув збоку. Виявляється, один раз використаний градусник уже йде на дезінфекцію! Нас пустили у приміщення тільки після того, як напшикали на руки якоїсь хімії. У приміщенні, як кажуть, все вилизано…

Працівники садочка виконали усі вимоги санітарної служби, що продиктовані Постановою Кабінету міністрів. Прибрали килими, м’які забавки і взагалі все шматяне, що може приховувати у собі віруси. Ідеальний лад на кухні. Кожні дві години має бути вологе прибирання, є кварцові лампи для знезараження поверхонь і всього іншого, є необхідні мийні засоби. Облаштували навіть кімнату-ізолятор. Якщо раптом дитині стане зле, то до часу приходу батьків її поселять туди. Три рази на день кожній дитині мірятимуть температуру. Щодо розпорядку роботи садочка, то вихователі розповіли, що більшість заходів планують проводити на подвір’ї, на свіжому повітрі. Якщо традиційно у групі було 15 дітей, то тепер допустять лише десять. Відповідно до квадратури кімнат. І спати вони будуть на ліжечках, розташованих у шаховому порядку. Якщо раніше за кухонним столиком сиділо чотири дитини, тепер буде лише дві.

Потрапити у заклад дитя зможе лише тоді, коли сімейний лікар дасть довідку, що дитина здорова, а батьки не перебували в контакті з хворими. Керівник освіти Ярослав Припін розповів, що працівники дошкільних закладів під час карантину справно отримували зарплату.

Але треба нарешті налагоджувати звикле життя: діти мають ходити у садочки, батьки та вихователі — на роботу. Комісія дала позитивні висновки і садочки відкриваються — виховательки раділи цій новині, наче діти… Підпису репортера під дозвільним документом ніхто не просив, але я готовий був підписатися під ідеальними умовами…

Поруч з тим, як санітарний лікар Ярослав Катинський, так і освітянин Ярослав Припін твердили, що навести в садочках лад і привчити чемних малюків до суворих санітарних умов простіше, ніж відкривати знову школи — старших учнів важко вставити у певні норми. Крім того, на дезінфекцію шкіл треба дуже багато грошей, причому з місцевих бюджетів.

Наприклад, депутат Старосамбірської районної ради Василь Курій підрахував, що повторне відкриття освітянських закладів у його районі обійдеться місцевому бюджету щонайменше у два мільйони гривень, які невідомо звідки взяти. Держава довірила повторно відкривати навчальні заклади органам місцевої влади, висунула відповідні санітарні умови, але сказала — все це за ваш рахунок… І при цьому, центральна влада, мабуть, не помітила, що засоби захисту, дезінфекція, градусники, кварцові лампи з часу карантину подорожчали удвічі.

Схожі новини