Передплата 2024 «Добра кухня»

Негода зруйнувала найстарішу в Європі тополю

Їй було понад 400 років!

Сильний буревій під час негоди завдав непоправної шкоди природі України — у селі Угольці Гощанського району повалив найстарішу білу тополю в Європі. Висота дерева становила 27 метрів, обхват стовбура — понад дев’ять метрів!

Як стверджують місцеві краєзнавці, його посадили селяни у період між 1587−1607 роками. Перша згадка про Угольці датується 1577 роком. За словами краєзнавця Леоніда Рокунця, тополя оповита багатьма легендами. Кажуть, що її посадили на честь дівчини, яка у люту зиму пішла до сусіднього села, де жив її парубок.

Оповідають переказ про те, що під нею молився гетьман Богдан Хмельницький. Неподалік села — по мосту через річку Горинь — проходили козаки на битву з поляками. У той час дереву було вже понад 100 років.

У роки Другої світової війни воно слугувало своєрідним спостережним пунктом. На тополі висіла залізнична рейка, біля якої вів спостереження вартовий. Гамселячи по рейці металевим прутом, він сповіщав про небезпеку. І жителі села втікали за Горинь, щоб врятуватися від ворога.

Дерево внесли до реєстру природно-заповідного фонду України й визнали ботанічною пам’яткою природи. Віднедавна його обгородили, встановили щит з інформацією для туристів. Вони стверджували, що тополя заряджала біоенергією, додавала оптимізму. А селяни ділилися своїми спостереженнями: якщо корова паслася поблизу неї, то її молоко кілька днів не скисало. Вони знають ще одну легенду: усі пили і сокири, якими браконьєри намагалися звалити дерево, застрягали або ламалися.

В останні роки тополю облюбували наречені. Вони вважали її символом вічного кохання.

Звісно, люди поруч з тополею виглядали, як ліліпути біля Гулівера. Вона росла аж до свого падіння, хоча й повільно. І за три-чотири роки стала вищою на сім метрів. Науковці досі достеменно не знають, чому одні тополі трухлявіють у 50−60 років, а інші ростуть майже до півтисячі років.

Автор фото: Мокрицький Павло, CC BY-SA 4.0

Схожі новини