Передплата 2024 ВЗ

Гірше, ніж пандемія: Білл Гейтс передрікає нову глобальну катастрофу

  • 09.08.2020, 12:55
  • 10.8K

Нова криза може стати в 5 разів смертоноснішою, ніж пандемія коронавірусу

Американський бізнесмен і філантроп, засновник Microsoft Білл Гейтс передбачає нову глобальну катастрофу, наслідки якої будуть гіршими, ніж від пандемії коронавірусу, передає 5 канал.

У своєму блозі він написав статтю, у якій попереджає, що через кілька десятків років станеться екологічна криза, яка спричинить більше людських смертей і складніші економічні труднощі, ніж нинішня пандемія.

За оцінкою Гейтса, смертність від коронавірусу становить приблизно 14 летальних випадків на 100 тисяч осіб, і зміна клімату із забрудненням довкілля призведе до такого ж росту смертності. Та при нинішніх темпах погіршення екологічної ситуації до кінця сторіччя цей показник становитиме 73 смерті на 100 тисяч осіб.

«Іншими словами, до 2060 року зміна клімату буде такою ж смертоносною, як COVID-19, а до 2100 року вона може бути в п`ять разів смертоноснішою», — пояснив він.

Мільярдер зазначив: хоча через пандемію COVID-19 у світі знизилися викиди шкідливих речовин, проте, коли світова економіка знову запрацює на повну силу, забруднення значно зросте.

Міжнародне енергетичне агентство заявляє про зменшення викидів на 8 відсотків, що в реальному вираженні означає зниження з 51 мільярда тонн вуглецю до 47 мільярдів. За словами підприємця, це сталося через зменшення кількості машин на дорогах і зупинку багатьох підприємств, внаслідок чого десятки мільйонів людей залишилися без роботи. Однак після зняття всіх обмежень кількість викидів повернеться до початкових показників і людство не буде підтримувати поточну динаміку.

«Важливо не те, як сильно знизилася кількість викидів через пандемію, а те, яка мізерна це цифра», — наголошує Гейтс.

Для істотного зниження кількості викидів підприємець запропонував кілька рішень.

По-перше, необхідно створити нові інструменти для боротьби зі змінами клімату, зокрема — забезпечити нульові викиди на електростанціях, виробництвах та інших підприємствах.

Також необхідно надавати допомогу бідним верствам населення, які не готові до змін клімату.

«Почніть зараз. На відміну від нового коронавірусу, проти якого, я думаю, в наступному році вже буде вакцина, для зміни клімату не існує такого швидкого рішення. Будуть потрібні десятиліття, щоб розробити і впровадити всі необхідні винаходи в галузі чистої енергії», — підсумував бізнесмен.

Як відомо, Білл Гейтс передбачив пандемію нового вірусу ще задовго до появи COVID-19 — на початку 2015 року. Під час виступу на TED Talk він застеріг людство від поширення хвороби, яка «здатна знищити більш як 10 мільйонів осіб у найближчі десятиліття. Найімовірніше, це буде особливо небезпечний вірус, а не війна. Не ракети, а мікроби». Після цього деякі ЗМІ навіть почали поширювати чутки, що саме Гейтс і влаштував пандемію коронавірусу.

Схожі новини