Передплата 2024 «Добра кухня»

Як швидко заспокоїти маля: рекомендації експертів

  • 08.08.2020, 20:15
  • 1 067

Маленькі діти можуть плакати кілька разів на день. Сльози та істерики не завжди вдається зупинити їжею, чистим підгузком чи обіймами

У таких випадках батьки можуть відчувати себе пригніченим через те, що не можуть втішити дитину, пишуть у Parents.

Невгамовний плач малюка змушує також відчувати себе безсилим, зазначає Крістал Кленсі — ліцензований сімейний терапевт, який спеціалізується на перинатальному психічному здоров'ї.

Експерти пропонують кілька простих методів, які допоможуть заспокоїти дитину, коли вона плаче.

Погойдайте дитину в колясці або на руках

«Коли немовля переносять або розгойдують, у його мозку виникає специфічна реакція, в результаті якої частота серцевих скорочень дитини сповільнюється, а м'язи стають більш розслабленими», — розповідає Крісті Ріверс, доктор медицини та педіатр.

Крім того, дитину може відволікти звук шереху, на якому вона може зосередитися і перестати плакати.

Увімкніть музику

Не потрібно обмежуватися колисковими. Спробуйте вмикати різні жанри і пісні, зокрема те, що подобається вам. Як і рух, музика заспокоює нервову систему, зменшуючи серцебиття і частоту дихання дитини.

Крім того, ви можете самі заспівати дитині. І не варто недооцінювати силу власного голосу,

«Немовлята можуть особливо реагувати на спів мами, тому що її голос знайомий, а ритм заспокоює», — пояснює Крісті Ріверс.

Дайте послухати запис їхнього плачу

Запис власного голосу, може відволікти дитину від того, що її засмучує. У такому випадку спрацьовує ефект несподіванки.

Коли дитину не вдається втішити нічим іншим, потрібно просто показати їй щось нове, що може привернути увагу.

Вимкніть світло

«Новонароджені звикли до тихих темних умов матки», — говорить доктор Ріверс. Тому інколи надмірний шум чи світло стають подразниками для дітей.

Увімкніть щось на фон

Ще одна хитрість, яку практикують батьки — «білий» шум. Спробуйте скористатися вентилятором чи пилососом або завантажте спеціальний додаток.

«Є теорія, що ці звуки імітують те, що немовлята чули в утробі матері, коли кров мами проходила через плаценту», — розповідає лікар Ріверс. «Білий» шум також маскує інші звуки, які можуть заважати дитині.

Проте дослідження показують, що пристрої з білим шумом можуть сприяти втраті слуху, якщо вони занадто гучні і знаходяться дуже близько до дитини протягом тривалого часу.

Тому потрібно стежити, щоб рівень гучності був низьким.

Змініть локацію

Якщо дитина довго плаче, спробуйте пройтися з нею в іншу кімнату або вийти на вулицю, щоб прогулятися на свіжому повітрі.

«Нове місце, на якому можна зосередитися, може бути всім, що потрібно дитині, щоб змінити свій настрій», — розповідає педіаторка.

Заспокойтеся самі

Діти відчувають та можуть віддзеркалювати поганий настрій батьків. Тому щоб набратися необхідного терпіння і спокійно підійти до справи, важливо самому вгамувати стрес. Корисними можуть бути регулярні заняття спортом.

Лікар Ріверс зазначає, що фізичні вправи вивільняють ендорфіни, які можуть поліпшити настрій. Ви також можете розслабитись за допомогою улюбленої музики або дихальної практики.

Крім того, не варто відкидати допомоги рідних.

Схожі новини