Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Поповнення до «Золотої підкови Львівщини»: для туристів відкриють палац Лянцкоронських

  • 07.08.2020, 19:45
  • 1 388

Закинутий палац розташований в селі Тартаків на Сокальщині

15 серпня у закинутому палаці Лянцкоронських у Тартакові Сокальського району розпочнуть екскурсійний сезон, про це пише поінформували у Благодійному фонді «Спадщина.UA», який є співорганізатором проекту з відновлення палацу, пише «Еспресо. Захід«

Палац працюватиме лише на вихідні, тут проводитимуть незвичні костюмовані екскурсії, концерти, працюватиме ярмарок хендмейду та розважальні зони для дітей.

«Щовихідних впродовж цілого місяця у нас, в Тартакові Сокальського району, триватимуть дводенні тури, костюмовані дійства, фотосесії, концерти та багато іншого. Кожної суботи та неділі кожен охочий зі Львова, Сокаля та навколишніх сіл зможе повернутись в епоху вишуканих вбрань, елегантних інтер’єрів та нашої багатої історії», — пояснює голова БФ «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів.

Також 15 серпня пам'ятку вперше підсвітять — цьогоріч вдалось змонтувати освітлення Тартаківського палацу.

Окрім того, спеціально до відкриття сезону у Тартакові оновили експозицію кімнати Урбанських. Усе в стилі епохи 19-го століття.

Палац Лянцкоронських у Тартакові збудований у 19 столітті на рештках попереднього замку, що належав Потоцьким і був збудованим у 18 сторіччі. Лянцкоронські розбудували та реконструювали старий замок, зробили нову будівлю, надихаючись проектом монакського «Casino de Paris».

У радянські часи палац спочатку використовувався для потреб колгоспу, а згодом аж до 1995 році — як приміщення школи. У 1996 значну частину будівлі знищено пожежею і зараз палац перебуває в аварійному стані.

У 2010 році вже були спроби відновити палац — його було віддано у концесію на 49 років. Але інвестор так і не приступив до виконання робіт.

У 2019 році місцеві активісти, волонтери та благодійники почали відновлювати палац. Зокрема, минулого року в замку діяла культурна резиденція «Тартаків і Тартак», у якій участь взяв фронтмен гурту Сашко Положинський. Грант на цей проект виділив Український культурний фонд.

До організації свята, що пройде 15−16 серпня, найбільше долучилися команда тартаківських активістів, локальна громада, БФ «Спадщина.UA», БФ «Софос» (Sophos Charity Fund), які є партнерами Всеукраїнської мережі ОГС GOHeritage!

Фінансову допомогу волонтерам надали Національний Фонд на підтримку демократії (NED), в межах проєкту «Агенство з розвитку: підвищення громадської участі у збереженні та використанні потенціалу спадщини місцевих громад».

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень