Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На українську станцію в Антарктиді раптово повернулись пінгвіни

  • 07.08.2020, 15:52
  • 814

На українській антарктичній станції «Академік Вернадський» спостерігають неочікуване повернення пінгвінів дженту, які покинули її околиці у травні

Про це ідеться на сторінці «Національний антарктичний науковий центр» у Фейсбук.

«Пам'ятаєте, як в кінці травня ми писали про останнього пінгвіна, який залишив нашу станцію „Академік Вернадський“ і поплив у вирій, де тепліше? Так ось, сьогодні на станції зафіксували п’ять пінгвінів, які неочікувано для цього періоду року (а нагадуємо, зараз в Антарктиді розпал зими, відповідає початку лютого у нас) повернулися. Це пінгвіни дженту або субантарктичні, які є типовими мешканцями острову Галіндез, де розташована наша станція, у всі сезони, крім зими», — ідеться у дописі.

Тепер же на станції зафіксували п’ять пінгвінів, які несподівано для цієї пори року повернулися.

За словами біолога 25-ої УАЕ Александр Салганский зазвичай масове повернення пінгвінів на острів спостерігається у другій половині жовтня (відповідає квітню у нашій півкулі). У попередні роки острів взимку був майже весь скутий кригою, зими були сніжні і люті, але цього року зима видалась аномально теплою — висота снігового покриву 46 см (для порівняння — два роки тому в такий само час ця цифра була втричі більшою — 151 см, у 2019 — 130 см). Вдень сніг тане, денна температура на станції плюсова — сьогодні +2,3 С°, а вчора цілих +4,1 С°.

Світ змінюється, і пінгвіни адаптуються до нових умов — навіть швидше, аніж ми вчимось ці умови прогнозувати…

Схожі новини