Передплата 2024 «Добрий господар»

Міністр охорони здоров’я мав жорстку розмову з головним медиком Львівщини

Голова Львівської ОДА Максим Козицький  заявив, що показники захворювання на коронавірус в області зменшилися і що дають собі раду…

«Чому у Львові та області стабільно тримаються високі показники захворювання на коронавірус? Ось ви — без маски! І соціальну дистанцію на брифінгу не дотримано…», — обурився на пресконференції у дворику Львівської ОДА міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, відповідаючи на питання журналістки «ВЗ». Принагідно звернула увагу міністра про те, що він теж був без маски…

Головний медик України визнав, що Львівщина — лідер із кількості хворих на коронавірус. Вважає, що у цьому регіоні потрібно елементарно виконувати протиепідемічні заходи і тоді все буде гаразд: «масковий режим», дезінфікування і дотримуватися дистанції… «Якщо правил не дотримуватися, то зростає рівень захворюваності та динаміка», — сказав Максим Степанов. На його думку, вкрай критичну ситуацію може виправити так званий адаптивний карантин, «спущений» до рівня міст, районів. Мовляв, так легше контролювати динаміку захворювання і вводити певні обмеження локально.

У розмову втрутився голова Львівської ОДА Максим Козицький. Сказав, що станом на 6 серпня, у Львівській області стабільна ситуація з хворими на «корону» і що медична система цілком справляється з викликами. «Усі показники покращилися. Працюємо!», — заявив голова Львівської ОДА.

Максим Степаном повідомив на брифінгу, що мав жорстку розмову з директором департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА… «Думаю, він це не приховує, ми про це говорили і з головою Львівської ОДА Козицьким, — зазначив міністр. — Розмова стосується провальних питань боротьби з коронавірусом у Львівській області. Є ситуації, які були виправлено. Наприклад, щодо кількості тестувань на коронавірус, проведення епідеміологічних розслідувань, маршрутизації пацієнтів… Щоб пацієнти були доставлені саме у спеціалізовані лікарні».

Не коронавірусом єдиним. Максим Степанов приїхав на Львівщину перевірити, як тут виконують державну програму щодо трансплантології. Зокрема, у міській клінічній лікарні швидкої допомоги зроблено 5 операцій — 4 трансплантації нирок і одна трансплантація серця. «У нас мета, щоб за 2−3 роки наша країна мала трансплантаційну незалежність, — відзначив головний медик України. — Хочемо, щоб наші громадяни не їздили по світу, не їздили за кордон на лікування. Все це можемо робити в Україні, лише потрібно для цього створити відповідні умови».

Максим Степанов озвучив трансплантаційну статистику. Щороку близько п’яти тисяч українців чекають на пересадку органів. Щодня дев’ять людей помирає через те, що не дочекалися операції. Пересадка серця за кордоном коштує близько трьох мільйонів гривень, а в Україні — 609 тисяч гривень.

Схожі новини