Передплата 2024 ВЗ

Частина – у «помаранчевій» зоні карантину, частина – у «жовтій»

Заборонено масові заходи, планові госпіталізації до лікарень та роботу ресторанів і розважальних закладів після 23-ї години

Із 3 серпня у Львові та деяких районах Львівщини почали діяти нові карантинні правила. Згідно з постановою Кабміну, область, де останнім часом виявляють чи не найбільше хворих на коронавірус, поділено на так звані зони контролю, яким присуджено певні кольори епідемічної небезпеки: «зелений», «жовтий», «помаранчевий» і «червоний»…

Чотири райони Львівської області (Львів, Миколаївський, Перемиш­лянський та Пустомитівський ра­йони) віднесено до «помаранчевої» зони за рівнем поширення Covid-19. Таке рі­шення ухвалила державна комісія з пи­тань надзвичайних ситуацій. Рішення щодо кольору зон переглядатимуть що­тижня — по п’ятницях.

Які обмеження діють у «помаранче­вій» зоні? Як пояснив голова Львів­ської ОДА Максим Козицький, у Льво­ві та трьох районах «помаранчевої» зони заборонено роботу хостелів і туристич­них баз. А ось готелі можуть працювати. Діяльності розважальних закладів, рес­торанів, кафе у нічний час- табу! Забо­роняються планові госпіталізації до лі­карень (крім хворих на коронавірус). Під забороною залишаються і дитячі та­бори. Спортзали, фітнес-центри і закла­ди культури мають зачинити двері для відвідувачів.

«Три райони Львівської області ви­значено як „жовті“ — Яворівський, Жов­ківський та Кам’янка-Бузький. Всі решта районів — „зелені“, — наголосив очільник Львівщини. — У „жовтому“ секторі за­боронено відвідувати установи соцза­хисту, в яких перебувають люди похи­лого віку, крім випадків, коли послуги надають у кризових ситуаціях. Такі „ко­льорові“ обмеження діють через склад­ну епідеміологічну ситуацію в окремих районах Львівщини. Упродовж останніх тижнів до медиків звертаються щораз більше людей із симптомами коронаві­русу. Кількість важких пневмоній також зросла. На вихідні прошу всіх дотриму­ватися дистанцій та інших заходів без­пеки, зокрема під час Богослужінь».

На сполох забили власники спортив­них клубів Львова. Їм знову доведеться закритися, а спортсмени-аматори по­винні заморозити абонементи на занят­тя у залі. Фітнес-тренер Руслан сказав «ВЗ» свою думку щодо «помаранчевої» зони у Львові: «Придумали собі кольо­рові зони і вирішують, як кому жити, як кому працювати і заробляти на жит­тя. Ми, фітнес-тренери і спортсмени, і так два місяці чемно сиділи на резер­вації, „постили“… Але є межа здорово­му глузду! Влада знову „докопалася“ до спорту і фітнесу, мовляв, ми — чи не єди­ні розплідники тієї коронавірусної за­рази… Але це не так. „Спортяги“ — най­більш обережні і дисципліновані люди, у центрах дотримано усіх заходів безпе­ки. Фітнес-центри не надто прибуткові заклади, та чомусь саме з них роблять цапів-відбувайлів. Мовчати не будемо! Ніхто нам не заборонить працювати, щоби прогодувати свої сім’ї».

А тим часом…

Незважаючи на «помаранчевий» рівень епідемнебезпеки, міська комісія з питань над­звичайних ситуацій все ж вирішила пом’якшити деякі пункти заборон. Наразі у місті Лева дозволено працювати хостелам, спортивним залам і закладам культури. Щоправда, по­трібно дотримуватися «маскового режиму», дезінфікування, вимірювання температури… Рішення ухвалено 4 серпня.

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко повідо­мив на брифінгу, що у Львові немає сенсу виконувати геть усі заборони «помаранчевого» рівня, мовляв, за цими стандартами місто живе уже з перших днів карантину. «Проаналізу­вали усі вимоги цієї зони, які були в державній постанові, і розуміємо: якщо у спортивному залі на 200 метрів квадратних, на 300, на 400 перебуває 2−3 людини, то зрозуміло, що ні­якої небезпеки це не несе, — сказав пан Москаленко. — Додатково адаптовувати місто до правил „помаранчевої“ зони немає необхідності».

Схожі новини