Передплата 2024 «Добра кухня»

Що вибухнуло у Бейруті і до чого тут Росія: спливли подробиці трагедії

  • 05.08.2020, 12:35
  • 2 539

Вища рада оборони Лівану вважає, що вибух в порту Бейрута стався через 2750 тонн нітрату амонію (аміачної селітри), конфіскованих у 2014 році з судна російського бізнесмена

Про це повідомляє ліванське видання LBCI.

Раніше судном «Росус», про який йдеться, володів російський підприємець Ігор Гречушкін із Хабаровська. Принаймні так говорили моряки, які працювали на цьому судні.

У 2013 році судно «Росус» під прапором Молдови вийшло з грузинського Батумі в Мозамбік, після чого через технічні хиби зайшло в порт Бейрута.

Ліванська влада заборонила судну виходити в море. Більшу частину екіпажу відпустили, на борту залишилися четверо моряків, які змогли виїхати з Бейрута тільки через рік. За їхніми словами, Ігор Гречушкін «фактично кинув судно».

Через ризики, пов'язані зі зберіганням аміачної селітри, вантаж з цього судна перемістили на один зі складів у порту Бейрута.

За даними сервісу MarineTraffic, в останній раз місцерозташування судна реєстрували в листопаді 2014 року — воно стояло неподалік від місця, де напередодні стався вибух.

Читайте також: Схожий на атомний: у мережі опублікували відео бейрутського вибуху

Нагадаємо, 4 серпня, у столиці Лівану Бейруті пролунав потужний вибух у порту. Вибухова хвиля охопила центр міста й передмістя, пошкодивши будівлі та автомобілі. Зазначимо, у посольстві України в Лівані нам повідомили, що наразі інформації про постраждалих внаслідок вибуху українців немає.

За останніми даними, внаслідок вибуху загинули понад сотня людей, ще приблизно 4 тисячі — постраждали.

Також співзасновник Tanker Trackers (онлайн-служба, яка відстежує та звітує про пересування нафтових танкерів) Самір Мадані повідомляв, що два українські кораблі MERO STAR та RAOUF H були неподалік від місця вибуху в порту столиці Лівану. У посольстві України в Лівані нам сказали, що не мають наразі такої інформації.

Зазначимо, міністр внутрішніх справ Лівану ймовірною причиною вибуху в порту назвав аміачну селітру, яка зберігалася там на складах.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень