Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Солодке свято: Всесвітній День кавуна

  • 03.08.2020, 19:50
  • 1 818

В Україні кавуну є пам'ятник

На сьогодні існує понад 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу. В основному це країни з теплим кліматом, пише Gazeta.ua

Ця ягода є найвідомішим джерелом лікопіну — потужного антиоксиданту. Він відповідальний за червоний колір. Фактично, кавун — краще джерело лікопіну за помідори.

Батьківщиною кавуна є Південна Африка. У Древньому Єгипті в ХХ столітті до н. е. кавуни клали в усипальниці фараонів як джерело їжі в їхньому загробному існуванні.

Був кавун відомий і в Стародавньому Римі, де його їли свіжим або засоленим, а також варили з нього мед.

Лідер з урожаїв — Китай. Там вирощують 63 млн т, а наступне місце за Туреччиною — 3,8 млн т.

Зараз існують квадратні кавуни, у вигляді піраміди, з жовтою м'якоттю і мінікавуни діаметром 10 см. Найважчий кавун у світі виростили в Америці і він важив 122 кг. Його форма була витягнута, як у дині.

У кавуні багато вітаміну С та інших вітамінів і мінералів: B5, А, калій, мідь тощо. Крім того, він є відмінним джерелом амінокислоти цитрулін, яка міститься в білій м'якоті під шкіркою. Ця амінокислота перетворюється в тілі на аргінін, який допомагає знизити кров'яний тиск, розширюючи і розслабляючи кровоносні судини. Аргінін також важливий для легенів, нирок, печінки, імунної і репродуктивної системи. Також сприяє загоєнню ран.

Схожі новини