Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коронавірус призводить до втрати волосся: медики відстежили зв'язок

  • 03.08.2020, 12:50
  • 2 871

Деякі пацієнти, що побороли COVID-19, скаржаться на надмірне випадання волосся

Ймовірно, такий ефект міг спровокувати коронавірус, пише ScienceAlert. Центри з контролю і профілактики захворювань не розглядають випадіння волосся як симптом COVID-19, але лікарі підтверджують цей прояв у частини інфікованих.

«Зазвичай, ми спостерігаємо це у людей із досить важкими випадками», — сказав доктор Нейт Фавіно, медичний керівник практики первинної меддопомоги Forward, яка збирає дані про пацієнтів із коронавірусом.

Зокрема, проблему з волоссям через понад три з половиною місяці після симптомів COVID-19 помітила 56-річна мешканка району Лонг-Айленд в Нью-Йорку Пеггі Горолі.

Як розповіла жінка, вона втрачає цілі пучки волосся в душі. Крім того, пацієнтка досі бореться з такими симптомами, як втома, туман у голові, прискорене серцебиття і задишка. Горолі важко підніматися сходами або навіть просто ходити у продуктовому магазині.

Жінка входить у групу підтримки на Facebook для пацієнтів із COVID-19. «Я зайшла туди одного разу, і хтось написав: „Хто-небудь втрачає волосся?“ І люди насправді показували пучки волосся в своїх руках. Тому очевидно, що я не божевільна», — розповіла жінка.

Її 23-річна дочка, у якої був позитивний тест на коронавірус у квітні, також почала втрачати волосся.

Доктор Фавіно пояснив, що пацієнти з коронавірусом можуть страждати від телогенного відтоку — стану, який призводить до того, що волосся перестає рости і в підсумку випадає приблизно через три місяці після травматичної події.

Якщо середньостатистична здорова людина втрачає близько сотні волосин у день, люди з такою патологією можуть втратити приблизно в тричі більше.

«Коли тіло перебуває в дійсно стресовій ситуації, воно загалом забирає енергію від росту волосся на більш важливі речі», — сказав Фавіно. Він додав, що стрес може бути як фізичним, так і психічним.

Читайте також: Коронавірус може спровокувати розвиток діабету у здорових людей: дослідження

Такий стан зазвичай триває близько шести місяців, водночас пацієнти втрачають до половини волосся на голові.

Дослідження показують, що жінки у віці від 40 до 50 років частіше, ніж інші групи, хворіють на хронічний телогенний відтік, але експерти не впевнені, чи зберігається ця тенденція у випадках коронавірусу.

Схожі новини