Передплата 2024 «Добра кухня»

Все одно переплачуємо: Саакашвілі висловився щодо формули "Роттердам+"

  • 02.08.2020, 13:43
  • 878

За його словами, після скасування "Роттердам+" ціни на вугілля та електроенергію для промислових споживачів в Україні виросли

Підходи до ціноутворення на вугілля та природний газ в Україні за принципом імпортного паритету (ціна на хабі в Європі плюс доставка) принципово не відрізняються.

Про це повідомив голова виконавчого комітету Ради реформ України Міхеіл Саакашвілі в ефірі «Україна24», передає РБК.

«Раніше був „Роттердам+“, а зараз чудово працює система „Амстердам+“, що змінилося? Між Роттердамом і Амстердамом 60 км… Якщо в цьому є різниця», — заявив голова виконавчого комітету Ради реформ.

За його словами, після скасування дії формули «Роттердам+» з 1 липня 2019 року ціни на вугілля та електроенергію для промислових споживачів в Україні виросли.

«Роттердам+», нам кажуть, що формула працювала, потім припинила, а платимо ми чомусь більше після того, як вона припинила (діяти — ред.)", — додав він.

Саакашвілі також вказав на важливість якісної приватизації держактивів, зокрема в енергетичній сфері.

«Державні речі повинні бути терміново приватизовані. І туди залучені інвестиції, тому що це чорні діри для викачування грошей з держави», — зазначив він.

Читайте також: Найпростіший спосіб змін. Саакашвілі перейменував Офіс реформ

Нагадаємо, формула «Роттердам+» діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016−2019 рр.

Формула була скасована 1 липня 2019 року з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловості зросла.

Відзначимо, уряд Олексія Гончарука запровадив, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення — т. зв. «Амстердам+». Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів — біржа TTF.

З 1 серпня «Нафтогаз» запропонував населенню купувати природний газ за довгостроковими контрактами за ціною на німецькому хабі NCG+20,67 євро за 1000 куб. м.

Схожі новини