Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ліки замість фототоварів: Kodak раптово змінив вектор виробництва

  • 02.08.2020, 15:55
  • 769

Компанія Kodak, яка колись була одним з найвідоміших брендів у світі фотографії, а згодом збанкрутіла у 2012 році, перетворилася на фармацевтичну компанію й отримала від уряду США кредит на 756 мільйонів доларів

Про це повідомляють BBC та The Wall Street Journal.

Як вказують видання, на такий крок влада йде, щоб боротися із залежністю від ліків, вироблених в інших країнах.

Звістка про вихід колишнього виробника фотографічної плівки на фармацевтичний ринок спровокувала великий зліт акцій Kodak — на понад 60% у день анонсування.

«Kodak пишається тим, що є частиною посилення самодостатності США у виробництві основних фармацевтичних інгредієнтів, необхідних нам для забезпечення безпеки наших громадян», — заявив виконавчий голова компанії Джим Континенза.

Він також заявив, що для досягнення масштабного виробництва знадобиться 3−4 роки.

«Якщо ми дізналися що-небудь зі світової пандемії, то це те, що американці сильно залежать від закордонних мереж постачання своїх основних лікарських засобів», — заявив речник Білого дому Пітер Наварро.

Читайте також: Вчені назвали ліки, які побороли симптоми COVID-19

Президент США Дональд Трамп назвав це «однією з найважливіших угод в історії фармацевтичної промисловості США», зазначивши, що Kodak є «великою американською компанією».

Kodak — не єдина фотографічна фірма, яка спрямовує свої сили на виробництво ліків. Японський Fujifilm працює над потенційною вакциною від COVID-19 і сподівається незабаром розпочати випробування на людях.

Трохи історії про компанію

Компанія Eastman Kodak була заснована Джорджем Істменом у 1888 році. Фотоапарат Brownie був одним з найпопулярніших у компанії й допоміг їй стати домінантним гравцем у фотоіндустрії.

Компанія виробляла все, що пов'язане з фотографією: камери, об'єктиви (Kodak lenses), плівку, хімікати, інші продукти, пов'язані з обробкою зображень, наприклад, принтери. На піку в компанії працювали понад 145 тисяч людей, але зараз кількість людей складає близько 5 тисяч.

Свого часу винайдення фотоплівки й малоформатної фотографії зробило концерн багатим. Однак Kodak проґавив розвиток цифрової фотографії. Врешті-решт, підприємству, яке мало за плечима 130-річну історію, довелося пережиту низку вкрай складних років.

Попри свій довгий успіх, у січні 2012 року компанія Kodak оголосила про своє банкрутство з боргами на суму близько 7 мільярдів доларів США. Водночас вже восени наступного року виплатила всі борги, виконала плани реструктуризації й оголосила про вихід з банкрутства.

З 2016 компанія оголосила про поновлення виготовлення фотоапаратів серій FZ i AZ, камерафону (смартфону) Ektra. У 2017 оголосила про випуск нових бюджетних суперзумів.

Схожі новини