Передплата 2024 «Добрий господар»

Аксьонов допомагав Гіркіну під час вторгнення на Донбас: є докази

  • 01.08.2020, 19:50
  • 1 473

Слідчі оприлюднили перехоплені перемовини

Міжнародна Спільна слідча група оприлюднила перехоплені переговори у справі збитого «Боїнга» рейсу MH17. У них фігурує підконтрольний Росії голова окупованого Криму — Сергій Аксьонов. Про це повідомляють Крим. Реалії

У липні 2014 року українські військові звільняють Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут. На допомогу бойовикам «ДНР» вирушає підкріплення із окупованого Криму. Ось уривок переговорів, перехоплених міжнародною Спільною слідчою групою:

«(…) Володимире Івановичу, так? — Так-так, слухаю вас. Це Володимир Іванович. — Е … Мені дав телефон Аксьонов. Сказав, що з Бортниковим узгоджено. — Я слухаю вас, так-так. Як вас звати? — (…) Як мені вам передати список бажаного? Ми завтра вилітаємо до Ростова. У мене люди є … Я сам із Сімферополя».

Володимир Іванович, за даними розслідувачів групи «Белінгкет», це генерал-полковник Андрій Бурлака — заступник голови Прикордонної служби ФСБ Росії. Дзвонить йому якийсь Сергій із Криму, який зі своїм загоном збирається на Донбас. Сконтактував їх саме Сергій Аксьонов і попередньо узгодив похід кримського загону із директором ФСБ Росії Олександром Бортниковим.

У середині квітня 2014 року загін Ігоря Гіркіна виходить із Криму і йде на Донбас. Зі слів самого Гіркіна, в його групі є Арсен Павлов на прізвисько «Моторола» — так він і опинився на сході України. Бойовики захоплюють Слов’янськ, бої з українськими військовими за місто тривають понад два місяці. Гіркін просить про допомогу. І саме у Сергія Аксьонова, але через його помічника. Ось фрагмент розмови.

«Ігорю, вітаю, це Михайло. Ти мене пам’ятаєш — помічник „Першого“. — Так, слухаю. — Мене ось Сергій привіз, сказав, що ви хочете вийти на зв'язок, якусь інформацію дати. — (…) Якщо не буде розв’язане (питання) з російською допомогою, з повітряним прикриттям, і хоча б щоб з підтримкою артилерії, то не втримати нам Схід. …Нам потрібна протитанкова артилерія, потрібні танки, потрібні нормальні ППО. ПЗРК ми вже не можемо обійтися».

«Перший» — це, очевидно, Сергій Аксьонов. Його помічник Михайло, який розмовляв із Гіркіним, можливо, уродженець Джанкоя Михайло Шеремет. У 2014 році він — перший заступник Аксьонова, нині його називають у Росії і в Криму «депутатом Держдуми Росії» (він незаконно «представляє» окуповану територію України в нижній палаті парламенту Росії).

Контакт Гіркіна з Аксьоновим улітку 2014 року — іще один доказ, що Росія постачала свою зброю і військових на Донбас, заявили у міжнародній Спільній слідчій групі. Цю ж розмову вніс до справи MH17 керівник Департаменту кримінальних розслідувань Національної поліції Нідерландів Вілберт Пауліссен. «Ми знаємо з нашого розслідування, що підозрюваний Гіркін контактував із Сергієм Аксьоновим, російським лідером Криму, призначеним російським урядом. Український півострів був анексований Російською Федерацією навесні 2014 року. Гіркін розмовляв з одним із співробітників Аксьонова 8 червня 2014 року. У цій розмові Гіркін просить військової підтримки з боку Росії, зокрема, хорошу зенітну систему з підготовленим персоналом», - каже він.

Схожі новини