Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дитина майже п’ять хвилин пробула під водою… і вижила!

4-річного хлопчика, який впав у басейн завглибшки 1,5 метра, дивом вдалося врятувати

Нещасний випадок трапився у Яворові, в одному з райцентрів Львівської області, у дворі приватного будинку, де проживає дитина.

Зауваживши, що сина немає поруч, батьки кинулися на пошуки малечі. Можна тільки уявити, який шок пережили, коли побачили, що їх «кровинка» лежить на дні басейну, не подаючи ознак життя!

Діставши бездиханну, посинілу дитину з води, батько не розгубився і заходився проводити реанімаційні заходи. Відно­вивши прохідність дихальних шляхів, почав проводити штучну вентиляцію легень та непрямий масаж серця. Робив це інтуї­тивно, адже ні він, ні його дружина не мають медичної освіти.

Як розповіло подружжя лікарям, хлопчик виблював воду, за­кашлявся, однак так і не прийшов до тями. У нього почалися су­доми. Батьки не гаючи часу викликали «швидку», і за 10 хвилин дитину доправили до Яворівської районної лікарні, де надали їй невідкладну допомогу. Після цього реанімобілем відвезли до Львова, в обласну дитячу лікарню ОХМАТДИТ.

Як розповіла «ВЗ» завіду­вачка реанімаційного відді­лення Віра Приймакова, до лі­карні хлопчика госпіталізували у важкому стані. Дитина перебу­вала у комі. Зараз її стан медики оцінюють як середньої важкості. «Хлопчик уже при свідомості, говорить, може самостійно їсти, — каже лікар. — Звичайно, після перенесеної гіпоксії (киснево­го голодування мозку) можуть спостерігатися певні залиш­кові явища, тому дитину пере­вели у педіатричне відділення, де їй проводять відповідну те­рапію. Якщо не буде якихось порушень, змін у результатах аналізів, запальних процесів, гарячки, неврологічного дефі­циту, пацієнта можна буде вже виписати на відновлювально-реабілітаційне лікування».

«Це — другий випадок уто­плення маленької дитини за цей рік, — повідомила „ВЗ“ Віра При­ймакова. — Перед цим рятува­ли дитину віком рік і 10 місяців з Радехівського району. Мама залишила її під наглядом стар­шої, 3-річної дитини. Маля впало вниз головою у відро, наповнене водою. Мама швиденько витягла дитину і побігла з нею до фель­дшера. Але дорога — не близь­ка. Поки фельдшер надав невід­кладну допомогу, поки приїхала „швидка“, дитина пережила кіль­ка зупинок серця. Серце вдалося запустити, але малеча, на жаль, залишилася інвалідом».

Лікар закликає батьків не випускати малих дітей із поля зору, особливо якщо вони бав­ляться біля водойм, басейнів та великих ємкостей, наповнених водою.

Схожі новини