Передплата 2024 ВЗ

РФ використовує англомовні сайти для поширення ковідних міфів

  • 29.07.2020, 12:35
  • 638

Російські розвідслужби використовують щонайменше три англомовні сайти для поширення фейків, пов’язаних з пандемією коронавірусу

Про це анонімно заявили американські чиновники, передає Associated Press.

На сайтах InfoRos.ru, Infobrics.org і OneWorld. press між кінцем травня і початком липня було опубліковано понад 150 статей, у яких пропагуються конспірологічні теорії, зокрема твердження про те, що коронавірус створили як біологічну зброю в американській військовій лабораторії. Окрім того, з’являються коментарі про те, як російське медичне обладнання, доставлене в США, сприяє поліпшенню відносин двох країн.

На думку американських урядовців, РФ намагається підірвати зусилля США з подолання коронакризи перед виборами президента Сполучених Штатів. Крім коронавірусу, увага зосереджена й на американських новинах, глобальній політиці та актуальних історіях.

Посадовці говорили на умовах анонімності, бо не мають повноважень виступати публічно. Вони заявили, що вирішили зараз попередити про чіткий зв’язок між згаданими сайтами і російською розвідкою.

AP назвало імена Дениса Тюріна й Олександра Старунського як організаторів публікацій. За повідомленням, вони очолювали агентство InfoRos і раніше служили в Головному розвідувальному управління РФ (ГРУ). Підрозділ, де вони працювали, спеціалізується на військовій психологічній розвідці, і вони зберегли там контакти, повідомляє видання.

Читайте також: Facebook видалив мережу акаунтів російських спецслужб, які поширювали фейки про Україну

Сайт InfoRos.ru належить російському уряду, два інші сайти формально є незалежними інформаційними порталами.

Сайт OneWorld. press заперечив звинувачення в тому, що він пов’язаний з російською розвідкою.

Відповідно до джерел газети «New York Times» в американських спецслужбах, ФБР розслідує зв’язки ще одного інтернет-видання Strategic Culture Foundation зі Службою зовнішньої розвідки Росії.

У травні на його сайті з’явилася різко негативна стаття про Евелін Фаркас, яка працювала в адміністрації Барака Обами і відома своїми критичними висловлюваннями на адресу Кремля. У червні Фаркас програла на первинних виборах Демократичної партії в боротьбі за місце в Конгресі.

Фаркас вважає, що росіяни з 2016 року продовжують повторювати спроби вплинути на вибори в США.

Схожі новини