Передплата 2024 ВЗ

"MH17 врятував Україну": спливли подробиці про другий "Бук" бойовиків

  • 28.07.2020, 19:35
  • 3 106

Напередодні катастрофи малайзійського Boeing над Донбасом російські терористи планували привезти на тимчасово окуповану територію дві установки "Бук". Однак їм не вдалося дістати другий тягач для переміщення зброї в ОРДЛО

Про це в інтерв'ю для YouTube-каналу українського журналіста Романа Цимбалюка розповів авіаційний експерт, автор книги про збитий МН17 Вадим Лукашевич.

«Ми говоримо „Бук“, один, номер 332, який уже затерли, коли він потрапив в Україну. Але за різними даними, і слідство підтвердило, там було два „Буки“. Один загорівся. А намагалися перекинути два „Буки“. На кордоні військові частини, автобати, доставляли техніку до кордону, а потім вона переходила „зеленку“ вночі своїм ходом, на гусеницях. Далі потрібно було ставити на інший тягач. І вийшло, що в терористів знайшовся лише один трак — платформа з тягачем, білою кабіною Volvo, який вони поцупили у місцевого бізнесмена. Не знайшлося другого трака, тому заїхати змогла тільки одна установка», — пояснив невдачу окупантів Лукашевич.

Крім того, за його словами, в мережі є відео, зняте влітку 2014 року, на якому зафіксовано, як у районі Каменськ-Шахтинська у бік України на трейлері везли спеціальну установку з бойовими ракетами під маскувальною сіткою.

Читайте також: Заступник керівника Прикордонслужби Росії виявився ключовим фігурантом справи МН17

«Тому мало зайти кілька установок. Загибель 298 осіб на борту Boeing врятувала Україну від великої масштабної інтервенції. Було б усе набагато гірше», — резюмував експерт, зазначивши, що рахунок жертвам у разі такого сценарію міг піти на 10 тисяч.

Схожі новини