Передплата 2024 «Добра кухня»

Руйнується на очах: будиночок Лесі Українки потребує негайної реконструкції

  • 28.07.2020, 19:55
  • 1 263

У селі Колодяжне, що у Ковельському районі, руйнується будинок, в якому жила Леся Українка. Хата була збудована 1900 року

Про це розповіла керівниця музею Ольга Бойко, передають «Хроніки Любарта».

Будівля потребує ремонту. Штукатурка ззовні та зсередини хати осипається, дерев’яні стіни будівлі — оголені.

«Гроші, що мали піти на реконструкцію та оновлення будинків родини Косачів, цього року з бюджету не виділили», — пояснила пані Ольга.

«Білий» будиночок батько Лесі Українки Петро Косач збудував для дочки 120 років тому. 1949 року будинок відновили, на території колишнього родинного обійстя заснували музей.

«Якщо зовсім нічого не робити, то, я думаю, ми втратимо такі пам’ятки національного значення як білий Лесин будиночок та батьківський сірий», — наголосила директорка музею.

Два будинки потребують реставраційно-ремонтних робіт. У музеї вже підготували проєктно-кошторисну документацію на 8 мільйонів. Ольга Бойко пояснила, що цих грошей на музей ні обласна влада, ні уряд не дає. Своїми силами здатні зробити лише косметичний ремонт. Грошей на нову систему опалення, говорить, не вистачить.

Заступник начальника обласного управління культури Валерій Дмитрук розповів, що вартість реконструкції будиночків родини Косачів у Колодяжному оцінили в понад 10 мільйонів гривень. Рішення про виділення грошей ухвалює Уряд.

Читайте також: Леся Українка — «інопланетянка» свого часу

25 лютого наступного року виповниться 150 років від дня народження Лесі Українки. Голова Колодяжненської сільської ради Віталій Кашик розповів, що громада готова профінансувати 10% від запланованих робіт у музеї.

Зі слів керівниці музею, щороку подивитися на будинок Лесі Українки приїжджає до 25 тисяч відвідувачів. Через карантин музей не працював кілька місяців. Нині проводять індивідуальні екскурсії.

Схожі новини