Передплата 2024 «Добра кухня»

Україні загрожує епідемія кору та дифтерії: лікар розповів про небезпеку

  • 26.07.2020, 08:33
  • 779

Україні загрожує епідемія кору і дифтерії, яка може бути небезпечна не тільки для дітей, а й для дорослого населення.

Таку думку в бліц-інтерв'ю OBOZREVATEL висловив ексголовний санітарний лікар України Сергій Бережнов. «За малого охоплення вакцинації вірус досить активно циркулює. При цьому починають страждати дорослі, які випали з вакцинації», — попередив він.

Медик пояснив, що вірус кору має «стовідсоткову заражаемість», і тільки наявність імунітету у 90−95% населення може запобігти епідемії.

Він підкреслив, що від кору повинні прищеплюватися не лише діти, а й дорослі, які в дитячому віці «вислизнули» від щеплення. «Чим старше, тим важче перебіг хвороби. Кір, як і будь-який вірус, небезпечний ще і тим, що викликає вірусну пневмонію», — попередив він.

Медик додав: якщо дорослий не пам'ятає, чи робили йому в дитинстві щеплення від кору, його необхідно зробити в найближчий час.

Бережнов додав, що через недостатній обсяг вакцинації Україні може загрожувати і епідемія дифтерії — захворювання, яке у важких випадках може призводити до смерті. Він порекомендував прищеплювати не тільки дітей, а й дорослих. За його словами, дорослим необхідно вакцинуватися від дифтерії раз на 10 років.

Схожі новини