Передплата 2024 «Добрий господар»

Із банди Януковича: слідчі розсекретили справжнього власника танкера "Делфі"

  • 25.07.2020, 08:55
  • 1 732

У розслідуванні зазначили, що затонулий в Одесі танкер Delfi, імовірно, належить ексдепутату від "Партії регіонів" Юрію Голікову

Про це йдеться в програмі Watchdogs. Розслідування на телеканалі «Прямий».

За морським правом, після кораблетрощі судновласник має шість місяців, аби розпочати підйом судна. Навіть затонуле судно лишається чиєюсь власністю, її не можна чіпати.

Зазначається, що судно під прапором Молдови, належить лондонській компанії. Підіймає його приватна одеська фірма. До чого тут президент Володимир Зеленський, який «доручив» його прибрати до 20 липня? Взагалі ні до чого. Екскурсія президента до затонулого танкера не мала жодного практичного сенсу. Хоча ні, мета таки була — записати черговий відосик.

Підняти Delfi 20 липня, як вимагав Зеленський, не вийшло. І… нічого не сталося. Роботи спокійно продовжилися і тривають. Новий орієнтовний термін — початок серпня.

Журналісти зауважили, до представника судновласника у Зеленського жодних питань немає. А хто ж судновласник? В офіційному звіті про розслідування аварії вказано, що Delfi належить британській компанії «Містер Дрейк ПіСі». А ця компанія належить офшорці з Маршалових островів — «Телін менеджмент». Офшорка анонімна, тож слід обривається. Зайдемо з іншого боку. На відео із Зеленським ми можемо бачити такого собі Юрія Голікова. Він виступає як представник судновласника на всіх переговорах щодо підйому танкера. Від чийого імені він виступає? Зустрічатися з журналістами Голіков відмовляється навідріз.

Але хоча Голіков і відмовився зустрітися, у розмові із журналістом Watchdogs він підтвердив інформацію, яка раніше гуляла тільки в інтернеті. Реальним власником Delfi є колишній депутат Миколаївської обласної ради від «Партії регіонів» Олег Ковтунов.

Компанії Олега Ковтунова і безпосередньо танкер Delfi фігурували в кримінальній історії — одеська поліція вважала, що вони брали участь у контрабандних операціях групи Курченка. Одного з олігархів часів Януковича, який заробив мільярдні статки буквально за пару років — саме на контрабанді пального. Що робив Delfi у 2019 в Одеській затоці? Імовірно, працював як плавуча бензоколонка, звісно ж нелегально.

Читайте також: Під час ліквідації танкера «Делфі» сталося чергове лихо

Зараз під слідством лише капітан Delfi — за те, що нібито порушив правила судноплавства. Після того, як танкер викинуло на берег і стало зрозуміло, що він міг працювати в Одеській затоці лише як нелегальна бензоколонка, ніякі голови не полетіли.

Але Зеленського це не цікавило. Він приплив до судна, тупнув ніжкою і наказав до 20 липня корабель прибрати! Як вони там люблять казати? «Узяв під особистий контроль. Тільки от далі чомусь виходить, що все, що береться під особистий контроль президента — системно провалюється.

Схожі новини