Передплата 2024 ВЗ

Особливості виборів-2020

  • 24.07.2020, 17:04
  • 777

У ЦВК назвали особливості місцевих виборів 25 жовтня

Про особливості цьогорічних виборів поінформував член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий, повідомляє пресслужба ЦВК. «У зв’язку з тим, що ці вибори відбуватимуться за новим виборчим законодавством — Виборчим кодексом України, який набув чинності з 1 січня поточного року, вони матимуть цілу низку важливих особливостей», — зазначив Постівий.

За його словами, цьогорічні місцеві вибори організовуватимуться на новій територіальній основі, адже постановою Верховної Ради від 17 липня було утворено укрупнені райони.

Крім того, відповідно до нового виборчого законодавства, у рік проведення чергових місцевих виборів перші місцеві вибори призначаються та проводяться разом з черговими. Таким чином, 25 жовтня разом з черговими місцевими виборами проводитимуться і перші вибори.

Зазначається, що цьогорічні чергові та перші вибори депутатів місцевих рад організовуватимуться і проводитимуться за новими виборчими системами. Так, вибори депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної тергромади. У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

«А вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тис. і більше) проводяться за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією відповідно Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті, села, селища згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією міської, сільської, селищної територіальної громади», — пояснили у ЦВК.

При цьому передбачено нову систему висування кандидатів у депутати політичними партіями та формування нових видів виборчих списків кандидатів, а саме єдиного та територіальних виборчих списків.

Також, на виборах 25 жовтня буде обов'язковим дотримання гендерної квоти під час формування виборчих списків місцевих організацій політичних партій, за якою серед кожних п’яти кандидатів у виборчому списку має бути щонайменше дві жінки. Недотримання гендерної квоти у виборчому списку може слугувати підставою для відмови в реєстрації кандидатів у депутати від відповідної місцевої організації політичної партії.


Схожі новини