Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Швеції вперше за 64 роки скасували Нобелівський банкет

  • 22.07.2020, 18:58
  • 643

Найбільш пишна щорічна подія Швеції - банкет Нобелівської премії - цього року не відбудеться через пандемію коронавірусу.

Про це повідомляє The Local.

Банкет скасований вперше з 1956 року. Захід традиційно відзначає кінець так званого Нобелівського тижня, коли переможців року запрошують у Стокгольм на церемонію нагородження.

«Нобелівський тиждень не буде таким, як зазвичай через нинішню пандемію. Це дуже особливий рік, коли кожному потрібно робити жертви та пристосовуватися до абсолютно нових обставин», — заявив директор Нобелівського фонду Ларс Хейкенстен.

Хайкенстен додав, що лауреати та їх роботи будуть відзначатися «по-різному», натякаючи, що переможці отримають нагороди у своїх країнах чи в посольствах.

Традиційно лауреати приєднуються до шведської королівської родини та близько 1300 гостей на банкет у мерії Стокгольма після церемонії нагородження — 10 грудня, в річницю смерті засновника премії Альфреда Нобеля.

Переможці, крім лауреатів премії миру, яких вшановують в Осло, також зазвичай виступають під час обіду.

Оголошення лауреатів (медицина, фізика, хімія, література, мир та економіка) відбудеться як і заплановано між 5 та 12 жовтня.

Востаннє банкет був скасований у 1956 році, щоб уникнути запрошення радянського посла через репресії проти Угорської революції. Банкет було також скасовано під час двох світових воєн і в 1907 та 1924 роках.

Схожі новини