Передплата 2024 «Добра кухня»

Економіст пояснив, чому гривня втрачає позиції: є дві причини

  • 21.07.2020, 19:55
  • 794

Національний банк України на 21 липня встановив курс долара на рівні 27,60 грн. Це на 24 коп. більше, ніж було вчора

Це пов'язано як з економічними передумовами, так і спекулятивними факторами, розповів Gazeta.ua економіст Ярослав Жаліло.

«Зростає імпорт. Натомість попит на товари традиційного українського експорту слабкий — залізна руда, металургія, хімічна сировина. Це впливає на зниження цін на зовнішніх ринках. До цього додалися спекулятивні мотиви, пов'язані з інформаційною невизначеністю навколо Нацбанку. Новий голова тільки вчора, 20 липня, представив свій курс. До цього було багато здогадок. Наприклад, говорили про залежність політики регулятора», — говорить економіст.

За його словами, літо — період відносної стабільності на валютному ринку.

«Думаю, що суттєвого знецінення курсу гривні не буде. Вона навпаки має можливість зміцнитися. Хоча з'явиться нова точка рівноваги. Якщо раніше курс валют коливався в межах 26−27 гривень за долар, зараз буде трохи більше за 27 гривень», — пояснює економіст.

Читайте також: Режим вільного падіння. Фінансист про українську економіку часів карантину

Додає, що Україні потрібен урівноважений ринковий курс. Надмірне знецінення гривні чи її зміцнення негативно впливає на економіку.

«Структура українського експорту-імпорту така, що ми завозимо в країну товари з більшою доданою вартістю, а продаємо вітчизняну продукцію з меншою доданою вартістю. Сумарно ефект девальвації гривні для зовнішньої торгівлі — негативний. Адже тоді більше витрачаємо на імпорт, ніж заробляємо на експорті.

Крім того, значна частина доходів державного бюджету залежить від курсу валют. Це митні платежі, імпортний ПДВ. З іншого боку, якщо гривня нестабільна, це збуджує інфляційні очікування населення і бізнесу. Як наслідок, ціни зростають", — наголошує Жаліло.

Схожі новини