Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Потяг до солодкого можна побороти: вчені зробили відкриття

  • 21.07.2020, 20:15
  • 793

Науковцям вдалося визначити конкретні клітини головного мозку, які контролюють кількість спожитого цукру та прагнення людини до смачної їжі

На основі досліджень вже почали розробку принципово нових препаратів проти діабету та ожиріння.

Розуміння біологічних механізмів, що контролюють споживання цукру та потяг до солодкого, може мати важливі наслідки для запобігання проблем зі здоров'ям, йдеться в статті Medical Express.

Нове дослідження під керівництвом Меттью Поттхоффа, доктора наук, доцента нейронауки та фармакології з Медичного коледжу ім. Дж. Роя і Люсілль Карвер в Університеті штату Айова, та Меттью Гіллума, доктора наук із Копенгагенського університету в Данії, фокусується на діях гормону, названого фактором росту фібробластів 21 (FGF21). Цей гормон, як вже відомо вченим, відіграє роль у балансі енергії, контролі ваги тіла та чутливості до інсуліну .

«Це перше дослідження, яке дійсно визначило, на що знайдений гормон впливає в головному мозку, а це дало чудові уявлення про те, як він регулює споживання цукру», — підкреслив Поттхофф.

Вчений разом із колегами раніше виявив, що FGF21 виробляється в печінці у відповідь на підвищений рівень цукру, і діє на мозок, щоб зменшити споживання цукру та потяг до солодкого.

Читайте також: Тягне на солодке? Організму бракує хрому…

На основі цього висновку команда вперше показала, які клітини мозку реагують на сигнали FGF21 і як ця взаємодія допомагає регулювати споживання цукру та потяг до солодкого. Хоча було відомо, що FGF21 діяв на мозок, виявлення точних клітинних мішеней було ускладнено тим фактом, що рецептор гормону реагує на дуже низьких рівнях, і тому їх важко «побачити».

Використовуючи різні методи, дослідники змогли точно визначити, які клітини реагують на рецептор FGF21. Зокрема, що FGF21 націлений на глутаматергічні нейрони в мозку, щоб знизити споживання цукру та потяг до солодкого. Дослідники також показали, що дія FGF21 на конкретні нейрони у вентромедіальному гіпоталамусі знижує споживання цукру внаслідок підвищення чутливості нейронів до глюкози.

Кілька препаратів на основі модифікованої форми FGF21 вже проходять випробування. Нові дані потенційно можуть допомогти створити нові препарати, які зможуть вплинути на різні форми поведінки, контрольовані FGF21. Таким чином, людина, за бажанням, зможе зменшити споживання цукру.

Схожі новини